Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Динята - полезна от кората до семките

Снимка: pixabay.com

На 3 август отбелязваме Световния ден на динята. Сочният плод има над 1200 разновидности в 96 държави по света, в това число и България.

Динята е един от най-полезните плодове, който съдържа над 95% вода и действа много освежаващо през лятото като приятен начин да регулираме водния баланс на тялото си.

Най-често динята се консумира на парчета, но не са малко и хората, които предпочитат да си набавят важните витамини А и C, фибрите, калия и аминокиселините, които се съдържат в динята, под формата на фреш. В много заведения във Варна през летните месеци се предлага фреш от диня в комбинация с кафе или друга тонизираща напитка. 

"На ден приготвям стотици фрешове от диня, тъй като много хора ги обичат, особено през лятото. Особено се харесва и комбинацията от диня, малини и мента, което правим под формата на смути", сподели за Радио Варна младият Васил, който работи в едно от заведения за фреш в центъра на Варна. Там работят изцяло с български дини, тъй като по думите му са много по-вкусни от вносните.

А как се движат цените на дините на пазар "Чаталджа" във Варна, има ли български дини и как да разпознаем дали една диня е добре узряла, чуйте в звуковия файл:

Световният ден на динята се отбелязва в държавите по света с различни инициативи. Например в САЩ днес се провеждат надяждане с диня и надплюване със семки. Именно американец е рекордьор по най-далечно изплюта семка - Джейсън Шашън от Тексас, който изплюл семката на 23 метра. А най-голямата диня в света е 159-килограмов гигант от Тенеси, който от години държи първо място в рекордите на Гинес.

Съществуват спорове дали динята е плод или зеленчук, но всъщност е и двете. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. 

Кората на динята е полезна и също може да се яде, въпреки че често се озовава в кофата за смет. Китайците например я пържат, варят или най-често мариноват. Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите.

В България динята също има разнообразни приложения в кулинарията. У нас се прави рачел или маджун от диня, а също така можем да я консумираме и като туршия. Известно е и инжектирането на диня с мастика, което е любима комбинация на българите в летните месеци.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той и семейството му живеят и работят в Лондон, но съпругата му е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до София, където на..

обновено на 12.07.24 в 12:25
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 12.07.24 в 10:55

Модели с женствени форми вместо слаби красавици се налагат според новите тенденции

Концепцията за красотата на жената се променя през годините. От много слаби момичета преди години към модели плюс сайз, тоест близки до нормалните мерки на реалната жена.                         Кастингът за най-грандиозния конкурс за красота Мис Варна 2024 ще бъде на 14 юли Светското модно събитие е от 16:00 часа в комплекс Морско..

публикувано на 12.07.24 в 08:00

Туристически поход по морския бряг организира ТД „Черноморски простори“

Традиционният туристически поход по морския бряг, организиран от Туристическо дружество “Черноморски простори“, ще се проведе от 13 до 17 юли за 26-а поредна година. Това каза за Радио Варна Атанас Сивков, председател на дружеството. До момента участие са заявили около 70 души от цяла България на възраст от 7 до 70 години...

публикувано на 12.07.24 в 07:00

Реновация и разруха – една бяла емблема на брега в Балчик още дълго ще буди недоумение с визията си

Това е Голямата мелница, построена в първоначалния си вид от Анонимното индустриално дружество през 1909 година. За една година е построена най-модерно оборудваната мелница на Балканите, която съдържа и първите стоманобетонови силози в България . Имала е капацитет 75 тона брашно на денонощие. Произвеждала е също грис и макаронени изделия (за пръв път в..

обновено на 11.07.24 в 17:48
Венета Тодорова, ръководител

Сахарска жега настъпва от неделя

Още по-горещо време ни очаква през следващата седмица. Причина е сухата и гореща въздушна маса, която идва от Тунис и Мароко. Жегите ще започнат още в неделя. Това съобщи за Радио Варна Венета Тодорова, ръководител "Прогнози" в НИМХ-Варна. Тя уточни, че няма нищо необичайно в морското вълнение, което задържа за дълго червения флаг по спасителните..

публикувано на 11.07.24 в 13:45

Жител на "Чайка": Улиците – мръсни, а служителките по чистотата - постоянно в почивка

Жители на ж.к. Чайка недоволстват от лошата поддръжка на чистотата по улиците. Служителите по чистотата не си вършат работата, а от озеленяването дори не са минавали от тук, оплака се Димитър Димитров. Жените, които трябва да чистят улиците, замитат листата под храстите и сядат да пушат цигари. Изпращани са сигнали до управителя им, но..

публикувано на 11.07.24 в 12:31