Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как спестяванията на домакинствата могат да бъдат защитени от нулевите лихви по депозитите в банките

Снимка: Ани Петрова

Спестяванията на домакинствата могат да бъдат защитени от нулевите лихви по депозитите в банките. Алтернативата са фондовете на паричния пазар, които са безрискови и с по-висока доходност, твърдят експерти.

Как да управляваме парите си без риск и при по-високи лихвени проценти?

За последната една година банковите депозити на домакинствата и фирмите са нараснали с 14% до 119 милиарда лева. Размерът на спестяванията изцяло покрива този на кредитите в банките и това определя очакванията депозитните лихви да се запазят дълго около нулевия процент, коментира Джулия Кацарова, финансист от компания за управление на активи:

"Банките нямат нужда от нашите пари, защото имат свръхликвидност".

Фондовият паричен пазар е възможност за по-високи доходи за българите, които не обичат да поемат рискове за спестяванията си, съветват финансистите.

Максималната доходност за вложителите тук отразява доходността на централната европейска банка по основните лихвени проценти около 3.5 на сто в момента, обясни Джулия Кацарова и посочи още от предимствата на фондовете финансови пазари:

"Това за нас е най-добрата алтернатива на депозитите и всъщност при равни други условия и фондът на паричния пазар, и банковият депозит са нискорискови, особеност на депозита е, че ако изтеглиш предсрочно, губиш лихвата натрупана по депозита, докато при фондовете на паричен пазар това не е така.

Минималната сума, с която вложителите могат да се включат в този пазар, е 1000 евро.


По публикацията работиха: Георги Николов, Мартин Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки варненци дариха стари дрехи в кампанията "Дрешник с кауза"

Прекомерното изхвърляне на текстилни отпадъци, както и даването на втори шанс на ненужния текстил в бита, бяха сред акцентите във второто издание на кампанията „Дрешник с кауза“, която се проведе днес в Социалната чайна във Варна. Десетки варненци дариха стари дрехи или текстилни изделия, които не използват. Една част от тях ще бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 16:32

Общоградско честване на пролетните празници в Каварна

Общоградско честване на пролетните празници Лазаровден и Цветница започва в 11.00 часа на площада В Каварна пред църквата „ Св.Успение Богородично“. Отец Василий, който е протойерей на храма, ще благослови Лазаровата събота. В празничната програма участват деца от детските градини „Здравец“ и „Радост“, възпитаници от СУ „Ст.Караджа „ и ОУ..

публикувано на 27.04.24 в 10:53
ОУ

Ден на отворени врати за бъдещи възпитаници на ОУ "Христо Ботев" във Варна

Ден на отворени врати се провежда днес в ОУ „Христо Ботев“ във Варна. Училището, което се намира в кв. Аспарухово, посрещна деца от всички детски градини в района, на които им предстои да бъдат първокласници. След тях сградата ще посетят и деца, които ще бъдат в пети клас през следващата учебна година. Малчуганите бяха посрещнати в двора..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Възпитаници на МГ-Варна с поредни успехи по лингвистика и български език и литература

Поредни успехи завоюваха възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.  Деветокласникът Павел Василев достигна първото място от Националния кръг на олимпиадата по лингвистика.  "Лингвистиката ми помага да мисля по нестандартни начини, които са полезни и помагат в различни ситуации", подчерта за Радио Варна..

публикувано на 26.04.24 в 09:46

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30

19 хорови формации изнасят концерти във Варна

18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира на 26, 27 и 28 април поредица от концерти в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В 18:00 ч. днес началото ще постави Мъжкият хор на..

публикувано на 26.04.24 в 09:16

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30