Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 1000 души пристигат в Балчик за Международния фолклорен фестивал "Море от ритми"

архив
Снимка: НФФ „Море от ритми”

Над 1000 души, пазители на българския дух и традиции, ще пристигнат в Балчик от 21 до 24 септември, за да се изявят по време на Международния фолклорен фестивал "Море от ритми". Чуждестранните певци и танцьори са от три държави. На живо ще се представят участници от Румъния. Получени са и две видеа - от Норвегия и Дания, съобщи артистичният директор Галина Гавраилова. 

Фестивалът е с конкурсен характер. Разделите са за автентичен и обработен фолклор, сценична раздумка, народно пеене, клубове за народни хора, международни. Ще бъде представена 150-годишна носия от Ямболско, съхранявана няколко поколения. Заявено е и участие с дрехи на 140 години от силистренското село Калипетрово, каза още Гавраилова.

Уличка на занаятите, работни ателиета, детски кът за оцветяване ще допълнят програмата и на това издание. В първия и последния ден на събитието главната улица ще разцъфне от носиите на включилите се в дефилето от Морска гара до фестивалната сцена пред Общината.

Фестивалът ще бъде открит на 21 септември на централния площад, преди тържествения концерт на ансамбъл "Българе", с който ще бъдат отбелязани 83 години от освобождението на града от румънска окупация. Фолклорният празник ще завърши в неделя с награждаване и галаконцерт. Началото е в 10,00 ч.

ПРОГРАМА
централен площад
21 септември  
17:00ч. - Дефиле на участниците от пл. "Рибарски" към пл. "21 септември"; откриване и концерт
22 септември  15-18:30 ч.– Конкурсна програма
23 септември 10:30-19:00 ч. – Конкурсна програма
24 септември 9:30 ч. -  Дефиле на участниците 10:00 ч. - Награждаване и галаконцерт

Чуйте повече от репортажа на Албена Иванова:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Елха от книги "израсна" в Балчик

Двуметровата елха от книги в Библиотеката при НЧ „Паисий Хилендарски – 1870 ” в Балчик вече се радва на огромен интерес. Тя е изградена от над 450 тома, различни по формат и тематика. Целта на библиотекарите е по един нестандартен начин да разкрият богатството на книжния фонд. Освен това предлагат на всички потребители на Библотеката..

публикувано на 08.12.23 в 18:14

Служители на ВМС организираха благотворителен коледен базар

Традиционният коледен базар на Военноморските сили се проведе за поредна година. Военнослужещи и цивилни служители приготвиха и представиха различни кулинарни специалитети и ръчно изработени сувенири. Базарът беше открит от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който призова присъстващите да бъдат милосърдни и състрадателни..

публикувано на 08.12.23 в 15:58

Общината предоставя временно микробус и автобус за училището за незрящи в кв. „Аспарухово“

Община Варна реши проблема с транспорта на децата от Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна. Това стана след предприети действия от кмета Благомир Коцев и зам.-кмета Павел Попов, съобщават от общинския пресцентър. Учебното заведение се намира в кв. „Аспарухово“, което налага децата да ползват транспорт..

публикувано на 08.12.23 в 15:17

С аромат на Канела в РеБонкърс през почивните дни

Музика, забавления, работилници, коледни вкусотии – това са само част от изненадите, очакващи варненци и гостите на града в първото издание на „Канела фест“, който ще се проведе тази събота и неделя от 11.00 до 23.00 часа в младежкото пространство за култура РеБонкърс.   Освен традиционните за един коледен базар неща, организираторите са..

публикувано на 08.12.23 в 08:55
Велина и Стоимен

Студенти съчетават медицина и изкуство

В навечерието на 8 декември студенти от Медицинския университет във Варна съвмество с лекари от ДКЦ-5 представиха литературно четене и изложба. Събитието бе посветено на творческите интереси и вдъхновения на студенти и лекари. Идеята се заражда след посещението им на Световния конгрес на лекарите писатели във Версай миналата година...

публикувано на 08.12.23 в 07:00

Европейския облик на Варна преди век представя календарът "Стара Варна" за 2024 година

Новото издание на календара "Стара Варна" за 2024 година носи името „Стара Варна, Европа, 100 години преди“. То беше представено вчера в едноименния музей в центъра на града. Красиви градски панорами от 20-те години на миналия век, честване на Трифон Зарезан в легендарната кръчма „Гъмза“, строителството на хотел „Мусала“, откриването на..

публикувано на 07.12.23 в 17:10

Община Варна организира Коледни фолклорни концерти

Коледни фолклорни концерти ще се проведат на 7 и 8 декември от 17 часа на площад „Независимост“ във Варна. Програмата  е посветена на зимните празници и обредния календар. Организатор на събитието е Община Варна. В концертите участват певци, музиканти и танцьори от Национално училище по изкуствата „Добри Христов“, фолклорен ансамбъл „Гергана“ и..

публикувано на 07.12.23 в 15:22