Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отбелязваме 115 години от обявяването на Независимостта на България

На 22 септември се навършват 115 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с Манифест на княз Фердинанд е обявена Независимостта на България, а князът се провъзгласява за цар на Царство България.

Политическият акт е извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор от 1878 година.

Условията за обявяване на независимостта на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни. През лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария - една от Великите сили наложили Берлинският договор, се готвела да го наруши, като анексира двете от провинциите на империята - Босна и Херцеговина.

Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф, за да съгласуват действията си.

Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в църквата "Св. 40 мъченици" княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава.

Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 година. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя.

С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд.

22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 година. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 година България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

Денят на Независимостта се отбелязва тържествено в различни краища на страната, но център на националното честване е Велико Търново.По публикацията работи: Иван Барбов

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира електронното гласуване за осмите годишни награди в туризма - 2023

Стартира електронното гласуване за осмите Годишни награди в туризма – 2023. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 9-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория,..

публикувано на 29.11.23 в 17:51

Осми национален студентски фолклорен фестивал ще се проведе във Варна

Осми национален студентски фолклорен фестивал ще се проведе във Варна „Срещи на приятелството“ ще се проведе във Варна в периода 30 ноември - 1 декември 2023 г. Събитието е част от програма „Младежки дейности“ на дирекция „Образованиe и младежки дейности“ към Община Варна. Фестивалът се открива на 30 ноември 2023 г., от 18:30 часа в НЧ „Отец Паисий –..

публикувано на 29.11.23 в 10:04

С технологиите разделението в обществото става по-голямо

Светлин Наков е добре познато име в софтуерните среди, където с основание е смятан за светило. Познат е още от началото на кариерата си - през 2002 г., с курсовете си по програмиране, голяма част от които бяха про боно, а отгодини и като основател на Софтуерния университет "СофтУни", фокусиран върху професиите, свързани с образонието на кадри за IT..

публикувано на 29.11.23 в 08:15

Национален тест на системата БГ Алерт

Национален тест на системата БГ Алерт за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия ще се извърши днес. Това ще се случи във времето между 12:00 и 12:30 ч, като единствено потребители с мобилни устройства, които поддържат технологията Cell Broadcast, ще получат известия. Tестовото съобщение..

публикувано на 29.11.23 в 06:42

Водещата на Радио Варна Сияна Спиридонова роди момиченце

Водещата на Радио Варна Сияна Спиридонова днес стана майка за втори път. Бебето е момиче с перфектните мерки - 3,9 кг и 53 см.  С благодарност към екипа на д-р Милко Папазов от АГ- отделението към МБАЛ "СВ. Анна". Пожелаваме бързо възстановяване на Сияна, а на Дивна - здраве и щастливо детство. Сърдечен поздрав от екипа:

публикувано на 28.11.23 в 15:39

Как да управляваме безопасно автомобила при сняг и лед?

Ситуацията от последните няколко дни, при която много пътища бяха блокирани заради обилния снеговалеж, показа, че зимата отново успя да ни изненада и особено шофьорите, които изчкават по-дълго време със смяната на летните гуми със зимни. Поради тази причина имаше и много закъсали коли по пътища и магистрали. Дори и да сме със зимни гуми обаче, при..

публикувано на 28.11.23 в 10:00

Kайтсърфист яхна вятъра над заснеженото поле край Доброглед (ВИДЕО)

Макар и бедствена обстановката, понякога предполага разнообразие, което само хората с повече адреналин в кръвта могат да си позволят. Такава е и случайната ни среща с Тодор Делиев на една от заснежените поляни над село Доброглед. Виждаме го случайно по пътя си докато раздува своето хвърчило, за да яхне вятъра само след минути. В случайния ни..

публикувано на 28.11.23 в 07:35