Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 115 години от обявяването на Независимостта на България

На 22 септември се навършват 115 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с Манифест на княз Фердинанд е обявена Независимостта на България, а князът се провъзгласява за цар на Царство България.

Политическият акт е извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор от 1878 година.

Условията за обявяване на независимостта на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни. През лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария - една от Великите сили наложили Берлинският договор, се готвела да го наруши, като анексира двете от провинциите на империята - Босна и Херцеговина.

Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф, за да съгласуват действията си.

Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в църквата "Св. 40 мъченици" княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава.

Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 година. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя.

С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд.

22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 година. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 година България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

Денят на Независимостта се отбелязва тържествено в различни краища на страната, но център на националното честване е Велико Търново.



По публикацията работи: Иван Барбов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на хвърчилата ще е във Варна на 24 и 25 август

Международният фестивал на хвърчилата и тази година ще оцвети лятото у нас. Гостуващите въздушни артисти от страната и чужбина ще обходят цялото наше черноморско крайбрежие от юг на север, следвайки черноморския прелетен път на птиците "Виа понтика". Ще има атрактивни демонстрации в Синеморец, Варвара, Приморско, Варна, Албена и Шабла...

публикувано на 11.08.24 в 16:20

Магията на антиките

Старинен ценен или рядък предмет, обект на колекционерски интерес. Това е определението за антика, което може да намерите в българския тълковен речник. Обикновено това са неща, които показват някаква степен на майсторство. Колекционирането на подобни предмети е огромна страст за мнозина. Докосването до нещо изработено преди десетки и стотици години..

публикувано на 11.08.24 в 10:00

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 10.08.24 в 15:40

Безплатни наблюдения в астрономическата обсерватория в Камен бряг

Огромен интерес към Астрономическата обсерватория в с. Камен бряг, отчитат от Историческия музей в Каварна. Обсерваторията беше отворена през месец август 2023 г. в изпълнение на българо-румънски проект. Наблюденията в нея са безплатни. Астрономическата обсерватория е разположена в двора на кметството в центъра на крайморското село,..

публикувано на 10.08.24 в 14:21

„Джаз до морето“ в село Езерец

За шеста поредна година тази вечер в село Езерец ще се проведе музикалният фестивал „Джаз до морето“. Арт директор на събитието и негов организатор е пианистката Павлета Проданова. На сцената в крайморското село ще се качат музиканти от България и чужбина. Отдалечеността на село Езерец, намиращо се почти в най-северната точка на Българското..

публикувано на 10.08.24 в 10:10

Започва рок фестивалът „Varna Rock Adventure“

Тридневният рок фестивал „Varna Rock Adventure“ се открива тази вечер на плажа в кв. „Аспаруово“. Организатори на събитието да мотоклуб „Братя във вятъра“ със съдействието на фонд „Култура“ към Община Варна. Събитието се провежда за четвърта поредна година и е с вход свободен. Специален гост на фестивала е рок музиканта Джо Лин Търнър, а сред..

публикувано на 09.08.24 в 17:57

Да помогнем на Павел

Да помогнем на един баща да пребори коварно заболяване, за да може да се радва на детето си и да е до него, докато расте. Павел Станчев е на 42 години. Съдбата го изправя пред тежко изпитание. Животът му се преобръща, когато му поставят страшната диагноза сарком. В България не може да му се осигури лечение, надеждата за него идва от болница в Турция, от..

публикувано на 09.08.24 в 15:05