Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадък за един, за друг имане. Има ли нормативна база срещу вехтошарството?

Патологичното събирателство, също силогомания или хординг, срещано разговорно като меси синдром и синдром на Плюшкин, представлява вид натрапливо поведение, пише в Уикипедия. Може да става въпрос за трупане без ред на вестници, книги, храна, инструменти, опаковки, играчки, дрехи, резервни части и мн. др., които или се „набавят“ при всеки удобен случай или се запазват вместо да се изхвърлят. Някои събират само определен вид предмети, докато в екстремни случаи се събират всевъзможни предмети и нищо не се изхвърля, защото „може все някога да потрябва“. Много от засегнатите водят привидно нормален живот, но затрупването на жилището с боклуци ограничава социалните им контакти и води до проблеми с близки и съседи.

Вехтошарството е начин на мислене и става начин на живот малко по малко, докато не остане и ъгълче в домовете за нови вещи.

От няколко години имот на улица в Кранево представлява впечатляваща гледка, открояваща се сред спретнатите дворчета на къщите за гости. Съседите на този чудат имот са потърсили всякакви начини да се скрият от преливащия боклук на комшията. Тонове отпадъци напират да съборят оградата и да задминат първия етаж – тенекии, легени и какво ли още не от бита, трупано с години.

Димитър Димитров – директор на дирекцията с ресор екология в община Балчик, признава, че от 2017 година не може да се справи с тази нарастваща „картина“, която за съжаление не става по-красива. Припомня, че там е възникнал и пожар, но въпреки това няма нормативна база, която да накара собственика на имота да го поддържа в приемлив за околните вид. И това е проблем пред местните администрации в цялата страна.

Бай Петко знае правата си: „Общината няма работа в двора ми. Имате право до оградата, вътре нямате право, това е частна собственост“. Обеща, че ще започне да чисти и няма да трупа повече. Готов е сам да предаде отпадъците на вторични суровини при първа възможност. Зает е с животни, а и лозето го чака. „Те са ваши боклуци, искам да ги рециклирам“ – каза той на поредната забележка за състоянието на имота му.

Как може нормативно да се реши този въпрос да могат общините да действат при подобни ситуации?

„Правили сме протоколи, проверки. Видяхте, че и входът е затрупан с боклуци. Не можем да му съставим акт, съгласно наредбата за управление на отпадъци и закона. Щом за него не е отпадък, ние не можем да направим нищо. Не е нормално 21 век в курортно селище да има такава гледка“ – безсилен е да се справи Димитров седма година. Проведени са консултации с представители на Министерство на околната среда и водите. Оказва се, че проблемът стои на национално ниво. „Няма нормативна база, допитахме се до Пожарната, до РЗИ, но безуспешно“ – обяснява още Димитров, че Общината няма право да навлиза в имота му да го изчисти.

Заместник – кметът по устройство на територията Димитрин Димитров коментира, че при един добър анализ от страна на Министерство на околната среда и водите и Министерство на здравеопазването може да се предложи проект за промяна на закон и да се даде възможност на властите да реагират в такива случаи. А дотогава директорът на ресорната дирекция Димитър Димитров: „За пореден път ще трябва да разчитам на неговата дума, че ще изчисти“.

Чуйте повече в материала на Албена Иванова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Окръжният съд във Варна става партньор в инициативата "Университет за гимназисти"

От тази учебна година Окръжният съд във Варна става партньор на „Джолис Академи - Университет за гимназисти“. Това е безплатна програма за ученици, която предоставя възможност за посещения и лекции във всички университети във Варна, за да ги ориентира в избора на висше учебно заведение, и да им даде информация за различните специалности и професии от..

публикувано на 30.07.24 в 17:51

Разработват туристическия маршрут "Черноморски път", свързващ Констанца, Варна, Бургас и Истанбул

Сдружение "Черноморски път" и Велоклуб "Устрем" във Варна, част от Туристическо дружество "Родни Балкани", разработват създаването на туристически продукт, основан върху създаването на туристически маршрут по Черноморското крайбрежие. Маршрутът е с работно наименование Туристически маршрут "Черноморски път". Върху идеята и нейното популяризиране..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Ден на отворените врати в център "Живот под дъгата"

Асоциация "Да съхраним жената", Комплекс за социални услуги, Център за социална рехабилитаци и интеграция на деца с увреждания/аутизъм "Живот под дъгата",  организират "Ден на отворените врати" на ул. "Петко Стайнов" 7, ет.2, крило-Б. До 16:00 ч. има свободен достъп до Центъра и разговор със специалистите. Каква е целта на тази проява?- с..

публикувано на 30.07.24 в 14:51

Варненец е част от основателите на онлайн риалити предаването "Диви и красиви"

"Диви и красиви". Така се казва на-новото онлайн риалити за запознанства у нас, а един от създаделите му е варненецът Михаил Недков. Той и Неделчо Богданов стоят зад предаването, чиито епизоди се радват на голям интерес в интернет пространството и имат десетки хиляди гледания.  Михаил Недков е завършил "Архитектура" в Париж, но решава  да се завърне в..

публикувано на 30.07.24 в 12:50

Джаз фестивалът "Варненско лято" започва днес и продължава до 1 август

Световноизвестни музиканти от България и от чужбина и тази година ще се включат в ежегодния Международен джаз фестивал “Варненско лято”. Неговото 33-о издание ще се проведе от 30 юли до 1 август, а сцената отново е английският двор на Археологическия музей във Варна. Организатори на събитието са Община Варна и Варненското джазово общество.  В..

публикувано на 30.07.24 в 07:00

Млади таланти представят свои графики в Градската художествена галерия във Варна

Възпитаници на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” ще покажат в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна свои произведения, сътворени в последните два месеца.  Т ворбите на младите таланти са създадени по мотиви от високи образци на българското графично изкуство, представени в новата постоянна експозиция “Графика и..

публикувано на 29.07.24 в 19:25

Български ученици с девет медала от олимпиадите по физика в Иран и Грузия

Български ученици спечелиха общо девет медала на Международната олимпиада по физика в Иран, а преди да заминат за престижното състезание завоюваха четири отличия на Европейското първенство в Грузия. Един сребърен и четири бронзови са медалите на нашите участници от надпреварата в иранския град Исфахан. В състезанието се включиха отбори от 46 държави,..

публикувано на 29.07.24 в 18:26