Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се грижат за околната среда практикуват малчуганите в ДГ „Здравец“ в Балчик

Екипът на Детска градина "Здравец" в Балчик работи по националната програма на Министерство на околната среда и водите „Чиста околна среда“. Проектът се финансира от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и цели да превърне двора на градината в най-любимото място за 70-те възпитаници на образователното заведение.

„С дейностите по него правим нашия двор едно още по- красиво място, с нова атрактивна площадка за най-малките. Реализацията на този проект цели да научи и възпита в децата любов и грижа към природата, за да се постигне пряко позитивно въздействие върху околната среда“ – сподели директорът Мария Стоянчева.

 В детската градина децата учат как да бъдат добри стопани, отглеждат със собствени детски инструменти зеленчуци и се грижат за цветя в собствена градинка.Разполагат със сензорна пътека, която да развива тяхната сетивност. „Тя стимулира децата да минават през различни текстури – едри, ситни, гладки, трева, природни материали, с препятствия от дърво, за да бъде интересно двигателното упражнение, на децата да им е забавно да се движат“ – обясни Стоянчева.

При външни условия пътеката се преминава с обувки. „Ако ни се отвори възможност, ще направим такава пътека и в сградата с меки текстури, за да може да ходят боси и да развиват стъпалата си“ – посочи още директорът на ДГ "Здравец".

По същия проект малчуганите имат и занималня на открито, където рисуват и провеждат занимания в топлите месеци. Обособен е нов детски кът с ударопоглъщаща настилка, отговаряща на всички стандарти за безопасност, а кошчетата за разделно събиране на отпадъците учат възпитаниците на забавачницата от малки на любов и уважение към природата.

„Освен опазването на околната среда, ние се учим да бъдем стопани, първо изградихме биоградинка. Имахме богата реколта, децата правиха салати от краставици, домати,чушки, билки. После си изградихме висяща градина с цъфтящи растения. Надявам се да засадим все повече видове и децата с интерес да наблюдават развитието им" - разказа Стоянчева, че децата сами се грижат за тях и това им е много интересно. Имат инструменти – гребла, мотики, лейки, грижат се за двора да бъдепочистен дори от сезонния листопад.

Ще продължат и инвестициите в съоръженията, докато дворът наистина се превърне в най-приятното място за тях.

„Той трябва да бъде такъв, за да могат децата по-бързо и лесно да се адаптират при раздялата със семейството. Надяваме се да успеем да подновим още съоръжения, особено тези за по-големите“ – благодарна е Стоянчева и на Общината, защото парите по проекта не достигат за реализацията на всички намерения. Ще кандидатстваме за още средства и се надяваме да печелим, категорична е Стоянчева, че подобряването на материалната база няма да спре, но на първо място си пожелава Балчик да има повече деца.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворените врати в център "Живот под дъгата"

Асоциация "Да съхраним жената", Комплекс за социални услуги, Център за социална рехабилитаци и интеграция на деца с увреждания/аутизъм "Живот под дъгата",  организират "Ден на отворените врати" на ул. "Петко Стайнов" 7, ет.2, крило-Б. До 16:00 ч. има свободен достъп до Центъра и разговор със специалистите. Каква е целта на тази проява?- с..

публикувано на 30.07.24 в 14:51

Варненец е част от основателите на онлайн риалити предаването "Диви и красиви"

"Диви и красиви". Така се казва на-новото онлайн риалити за запознанства у нас, а един от създаделите му е варненецът Михаил Недков. Той и Неделчо Богданов стоят зад предаването, чиито епизоди се радват на голям интерес в интернет пространството и имат десетки хиляди гледания.  Михаил Недков е завършил "Архитектура" в Париж, но решава  да се завърне в..

публикувано на 30.07.24 в 12:50

Джаз фестивалът "Варненско лято" започва днес и продължава до 1 август

Световноизвестни музиканти от България и от чужбина и тази година ще се включат в ежегодния Международен джаз фестивал “Варненско лято”. Неговото 33-о издание ще се проведе от 30 юли до 1 август, а сцената отново е английският двор на Археологическия музей във Варна. Организатори на събитието са Община Варна и Варненското джазово общество.  В..

публикувано на 30.07.24 в 07:00

Млади таланти представят свои графики в Градската художествена галерия във Варна

Възпитаници на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” ще покажат в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна свои произведения, сътворени в последните два месеца.  Т ворбите на младите таланти са създадени по мотиви от високи образци на българското графично изкуство, представени в новата постоянна експозиция “Графика и..

публикувано на 29.07.24 в 19:25

Български ученици с девет медала от олимпиадите по физика в Иран и Грузия

Български ученици спечелиха общо девет медала на Международната олимпиада по физика в Иран, а преди да заминат за престижното състезание завоюваха четири отличия на Европейското първенство в Грузия. Един сребърен и четири бронзови са медалите на нашите участници от надпреварата в иранския град Исфахан. В състезанието се включиха отбори от 46 държави,..

публикувано на 29.07.24 в 18:26

Продължава обработката против насекоми и кърлежи във Варна (график)

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” и тази седмица продължава обработката против насекоми и кърлежи на общински обекти и площи в периода 29.07 - 02.08.2024 г. Против кърлежи ще се обработят тревните площи на парк "Младост". Срещу кърлежи и комари ще бъдат третирани и детските площадки в близост до Конфуто и на ул. „Дрян“ №3...

публикувано на 29.07.24 в 14:22

Изследват безплатно и анонимно за ХИВ и хепатит във Варна

Община Варна и дирекция „Превенции“ организират информационна кампания за превенция на рисковото поведение „Лято без риск“. Тя ще се проведе на 30 юли (вторник) от 10:30 ч. до Слънчевия часовник в Морската градина. Над 30 доброволци към общинската дирекция ще отговарят на въпроси на граждани и гости на града по важни и чувствителни теми като последици..

публикувано на 29.07.24 в 13:38