Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125 години след рождението на Яни Калиакренски: Нека има повече примери за стойности хора, пред които да се прекланяме

През 2023 г. се навършват 125 години от рождението на Яни Калиакренски - писател, журналист и общественик, изцяло свързал живота си с Добруджанския край и радетел за свободна Добруджа. По този повод, с подкрепата на Община Каварна, Регионална библиотека "Дора Габе" - Добрич и на родолюбиви българи, излиза сборникът с разкази "Неизвестните" на Яни Калиакренски. Това е четвъртата книга, която се издава в продължение на реабилитацията - обществена и литературна, на Калиакренски, след сборника му с разкази "Добруджанци" (2020), повестта му "Суша" (2021) и сборника с разкази "Смехът на Добруджа" (2022).

Илюстрациите към сборника са дело на известнияхудожник и карикатурист каварналията Любомир Михайлов.

Идеята, съставителството и издаването са дело на Атанас Димитров – АтаДим, който от четири години се занимава по-активно с изследване живота и творческия път на Яни Калиакренски - псевдоним на Яни Парашкевов Хаджиянев, роден на 12 януари 1898 г. в Каварна. „И аз съм родом от Каварна“ – обяснява Димитров откъде е провокиран интересът към Калиакренски, чиято трагична съдба е привлякла вниманието и на друг автор, подготвящ биографичен роман за него.

Земният край на този очарователен и талантлив творец е жесток и обвит в мъгла. На 8 срещу 9 септември 1944 г. е измъкнат от дома му и „изчезва безследно“ в тази „велика безкръстна гробница“, както визионерски нарича той Добруджа.

Ин­те­рес­на е съд­ба­та на неиз­да­де­на­та при­жи­ве кни­га на Яни Ка­лиак­рен­ски. През юли 1944 го­ди­на об­лас­тният ин­спек­тор на Ди­рек­ция­та на про­па­ган­да­та в Шу­мен То­дор П. Бо­жи­нов да­ва раз­ре­ше­ние за от­пе­чат­ва­не­то на сбор­ни­ка раз­ка­зи "Неиз­вес­тни­те", на­пи­сан през 1943 го­ди­на, вид­но от ти­тул­на­та стра­ни­ца. Раз­ра­зи­ли­те се по­ли­ти­чес­ки съ­би­тия и смърт­та на ав­то­ра во­дят до не­го­во­то заб­ве­ние. Днес - осем де­се­ти­ле­тия по-къс­но, той е об­на­род­ван. Сбор­ни­кът - апо­теоз на ос­во­бож­де­ние­то на Доб­руд­жа, си­но­вен пок­лон пред па­мет­та на всич­ки оне­зи бе­зи­мен­ни ге­рои, дви­га­те­ли на вре­ме­то, в кое­то из­гря­ва сво­бо­да­та на Доб­руд­жа, включ­ва раз­ка­зи­те: "Идат", "Се­тен блян", "Ние бях­ме два­ма", "Зна­ме­то", "Дру­га­ри", "Мо­ми­че­то от Се­вер­на Доб­руд­жа" и "Ста­рият доб­руд­жа­нец".

Предстои "Неизвестните" да бъде представен днес 10 ноември от 17.30 ч. в Регионална библиотека "Дора Габе" - Добрич.  Екземпляри от книгата са предоставени безвъзмездно на всички читалища в Южна Добруджа, дн. в областите Добрич и Силистра. Също така и на всички регионални библиотеки в страната, както бе направено последните три години и със сборника разкази "Добруджанци", повестта "Суша" и сборника с разкази "Смехът на Добруджа". Подаряват се на всички срещи с читатели.

"Нашата идея е да махнем забвението по отношение на неговата личност. През 2021 година е обявен посмъртно за почетен гражданин на Каварна, подета е инициатива да се именува площад на неговото име и да направим паметник. Идеята е да бъде между читалището и църквата "Св. Георги" – където той е кръстен, ще гледа към църквата и към Калиакра, поставен между храма на книгите и духовността – читалището, и храма на вярата. Това е нашият Калиакренски" - пожелава си АтаДим да има повече такива примери за стойностни хора, пред които да се прекланяме.`
Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретрограден Меркурий от 5 август проваля сделки, ваканции и връзки

От пети август започва Ретрограден Меркурий . Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий. Това е астрономическо явление , при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това..

публикувано на 04.08.24 в 09:41
Света Евдокия

Православната църква почита Света Евдокия Персийска

Православната църква почита на 4 август Света Преподобна мъченица Евдокия-Персийска. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова пострадала мъченически. Името й произхожда от гръцки и означава:..

публикувано на 04.08.24 в 09:24

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45