Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха отличията в XXIX НДФК „Диньо Маринов“

Искрен Тодоров от Бургас бе отличен със специалната награда на Радио Варна – звукозапис

Снимка: Емилиян Ялъмов

Двадесет и деветото издание на Националния детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов” се проведе в Младежки дом – Варна, от 29 до 31 март т.г. Експертното жури, председателствано от Димитър Христов – диригент на народен оркестър при Българското национално радио и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, изгледа и оцени изпълненията на над 350 певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна. В оценяването на Димитър Христов помагаха изтъкнатите професионалисти, композитори, аранжори, солисти и преподаватели.

За най-добрите участници в конкурса имаше множество награди. Носител на специалната награда на кмета на гр. Варна стана оркестър към школа „Потомци“ при НЧ „Напредък – 1870“, гр. Лясковец. Отличието връчи г-жа Димитричка Ганева, главен експерт в дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна.

За своето виртуозно изпълнение Далия Станчева от Абърдийн, Шотландия, получи наградата на ЦПЛР – ОДК, гр. Варна. По традиция това е гайда. Отличието на Далия бе връчено от Григория Иванова, зам.-директор на ЦПЛР. Специалната награда на Националния дворец на децата, гр. София, отиде при гъдуларката Виктория Иванова от с. Черни вит и певецът Павел Христов от гр. Дряново. Искрен Тодоров от Бургас бе отличен със специалната награда на Радио Варна – звукозапис. Божидар Димитров от НУИ „Добри Христов“, гр. Варна, бе удостоен със специалната награда на Любен Досев.

Конкурсът „Диньо Маринов“ е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на деца и ученици и в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби. Негови организатори са МОН, ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, с финансовата подкрепа на Община Варна.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мотосезонът във Варна - официално открит

Близо 2000 мотористи от цяла България присъстваха на откриването на новия мотосезон във Варна. В този час те преминават по улиците на Варна, за да отбележат началото на сезона, което винаги е през този месец. Кметът на града Благомир Коцев, придружен от заместника си по обществен ред и сигурност Илия Коев, също дойдоха на моторите си, за да..

публикувано на 13.04.24 в 12:34

Зимен и летен фестивал "Шабла и птиците" предстои тази година

В края на лятото и в началото на зимата Шабла ще бъде домакин на два фестивала, посветени на птиците и природата. Първият фестивал е вече добре познатият и превърнал се в любим за жителите и гостите на морската община „Фестивал на хвърчилата“, който ще се проведе в рамките на два дни – 31 август и 1 септември. Вторият фестивал е „Вятър, птици,..

публикувано на 13.04.24 в 11:00

"Великденска плетеница" във Варна с над 700 изпълнители от детски и младежки фолклорни ансамбли

Община Варна организира традиционния общоградски фолклорен празник „Великденска плетеница“.  Събитието ще се проведе на 13 април, събота, от 10:00 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна. Над 700 изпълнители от детски, младежки фолклорни ансамбли и специализирани паралелки по български танци в училищата ще излязат на сцената. Сред тях са..

публикувано на 12.04.24 в 19:34
Огнян и Зейнеб

Майстори плетат чадъри от тръстика на плажа във Варна

Трима занаятчии от Стралджа, Ямболско са във Варна от началото на април, за да правят плажни чадъри от тръстика /камъш/ по поръчка на различни плажове. Огнян и Зейнеб са брат и сестра. С тях е и съпругът на Зейнеб – Сашо. Тримата са около 60 годишни, а занаятът, който умеят е от прадедите им. От 30 години плетат чадърите и рогозките на много..

публикувано на 12.04.24 в 15:11

Купол за незрящи подготвят от Кръжока по астрономия във Варна

Специален купол за незрящи ще бъде изработен от членовете на Кръжока по астрономия на Народната астрономическа обсерватория с планетариум "Николай Коперник" във Варна.  Незрящите ще имат възможност да опипват изкуствения купол, за да имат визуална представа за съзвездията, обясни за Радио Варна Свежина Димитрова - директор на Обсерваторията в морската..

публикувано на 12.04.24 в 12:15

Пролет във Варненския зоопарк, търсят осиновители на новороденото камилче

От няколко дни във варненския зоопарк се радват на своето най-ново попълнение - новородено женско камилче. Вече на една седмица то проявява характер, разказа за БНР-Радио Варна Нора Люцканова, уредник "Зооколекция". Животното е в кафяв цвят и е трето на двойката камили Ева и Леми. Двете малки бели камилчета вече не са  във варненския зоопарк. "Това е,..

публикувано на 12.04.24 в 10:00

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

На 12 април отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. Датата не е избрана случайно, защото точно на този ден през 1961 година на борда на космическия кораб "Восток" съветският летец Юрий Алексеевич Гагарин извършва една обиколка на Земята и става първият човек в историята, полетял в космоса. Тези 108 минути  слагат..

публикувано на 12.04.24 в 06:49