Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСУ "Черноризец Храбър" е домакин на обучение, организирано от Българския олимпийски комитет и Червения кръст

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще бъде домакин на обучение по проект „Спортен треньор+“, организирано от Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст. Очаква се в него да се включат треньори по над 10 вида спорт от Варна и региона, които работят с бежанци и/или с деца и младежи в риск.

Събитието ще бъде открито на 10 юли 2024 г., в 9,30 ч. в зала 3 на Учебно-спортния комплекс на университета от Белчо Горанов – генерален секретар на БОК и доц. д-р Елеонора Танкова – зам.-ректор на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Преди старта на обучението във Варненския свободен университет ще бъде открита фотоизложба „От Париж до Париж“, посветена на предстоящите Летни олимпийски игри във френската столица.

Проектът „Спортен треньор+“ е инициатива на Олимпийската фондация за бежанците към Международния олимпийски комитет (МОК) и се изпълнява от Международния червен кръст и съответните национални олимпийски комитети в осем държави. Основна му цел е да подпомогне психичното здраве и психосоциалното благополучие на младите хора (10-24-годишни) чрез спорт. Проектът ще предостави на спортните треньори знания, умения и техники за създаване на безопасна и подкрепяща спортна среда и за разпознаване и реагиране в случаи на травма по информиран начин. Получените умения ще могат да се прилагат и при работа с деца и младежи в риск, както и с други маргинализирани групи.

Партньори по проекта освен България чрез БОК са Полша, Румъния, Чехия, Молдова, Германия, Украйна и Словакия. В своята реч пред участниците в Глобалния форум за бежанците, който се проведе в Женева през декември 2023 г., президентът на МОК Томас Бах изрази благодарност към осемте държави, които подкрепят тази важна за комитета инициатива, чрез която се присъединяват към Глобалния ангажимент за спорт за приобщаване и защита, подкрепен от множество други държави и организации. „Инициативата съответства с олимпийските идеали, с принципите на хуманизма, завещани ни преди повече от век от Пиер Дьо Кубертен“, заяви Стефка Костадинова - президент на БОК и член на Комисията на МОК по култура и олимпийско наследство, при стартирането на проекта в България през март тази година.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмица на италианската култура в Балчик

На 21 юли в 18:00 ч. за седма поредна година в „Каменна зала“ на Държавен културен институт „Двореца“ Балчик ще бъде дадено началото на Седмицата на италианската култура с откриване на изложбата "Операта – културно наследство на човечеството" – колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори, участвали в проекта за включване на..

публикувано на 20.07.24 в 17:35

Преди 55 години човек каца за първи път на Луната

Преди 55 години, на 20 юли 1969 г., астронавтите Нийл Армстронг и Едуин „Бъз“ Олдрин кацат за първи път на Луната в Морето на спокойствието. „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“, казва Нийл Армстронг, когато излиза от спускаемия апарат „Ийгъл“ В мисията „Аполо -11“ участва и трети астронавт – Майкъл Колинс, който..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Над 75 пилоти на дронове от целия свят ще премерят сили днес и утре край Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. .  Участниците ще премерят сили в бързина, ловкост и въображение при навигацията на дрон.  В турнира край Аспарухово ще се състезават двамата най-добри български пилоти на дрон, както и световният шампион, който ще..

публикувано на 20.07.24 в 09:07

Почитаме Свети пророк Илия и въстаниците от 1903 година

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог. Християнската църква го нарича още от древността "Пророк и предсказател на великите..

публикувано на 20.07.24 в 08:53

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Варна се включва в 10-ата годишнина на Лютия тур на България

Състезание по надяждане с люти чушки във Варна ще се проведе на 20 юли пред сградата на Аквариума в Морската градина. Грандиозният финал по надяждане е ч аст от Лютия тур на България.  Желаещите могат  да се запишат онлайн на страницата на chilli-hills.com, в страницата на организаторите във Facebook, на бул. „Княз Борис“ 13, както и по време на..

публикувано на 19.07.24 в 15:50

Експерт: Дублетните форми объркват хората, честа грешка е и неправилната употреба на "й"

Дублетните форми на думите объркват хората. Тези, които коват езиковите норми, въвеждат два начина на изписване за улеснение, а правилата трябва да се знаят. Това мнение изрази експертът по български език и създател на образователния портал "Академика БГ" Евелина Гечева, която е и организатор на инициативата "Бъди грамотен" , която ще се проведе за..

публикувано на 19.07.24 в 15:15