Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят временна сграда за дом "Гергана"

Община Варна набира оферти за временно ползване на сграда или част от сграда за предоставяне на две социални услуги – Дом за стари хора "Гергана" и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания. Периодът, в който потребителите на двете услуги трябва да бъдат преместени, е 1 октомври 2024 г. – 31 януари 2026 г.

Временна сграда на дома се търси във връзка с ремонта на настоящата, за който Община Варна получава близо 7,7 милиона лева по Националния план за възстановяване и устойчивост. Комплексът функционира в тази сграда от 35 години, като през това време са правени само частични ремонти. Тя не е ремонтирана основно, откакто е построена през 1936 г.

Временната сграда трябва да е на територията на община Варна и да разполага поне със 140 места. Толкова са необходими за двата вида услуги в комплекса: за Дома за стари хора „Гергана“ – 100 души и за Дома за пълнолетни лица с физически увреждания – 40 души. Сградата трябва да отговаря и на следните минимални изисквания: да има самостоятелен вход и осигурен достъп за хора с увреждания. В случай, че сградата е на етажи, да има работещ асансьор. Двете услуги могат да ползват една сграда, само в случай, че имат отделен вход/изход за потребителите.

За Дома за стари хора „Гергана“ са необходими 35 обзаведени стаи за по двама или трима потребители, със самостоятелен санитарен възел и минимална квадратура 15 кв. м., а за ДПЛФУ - 20 стаи за по двама потребители.

И за двете услуги е задължително наличието на дневна зала, стаи за служителите и за здравен кабинет, регистрирана кухня по Закона за храните с трапезария за хранене или оборудвано помещение за разливочна на готова храна. Необходимо е наличието на паркинг и достъп за специализиран транспорт за превоз на лица с увреждания.

И за двете услуги е важно да има осигурени всички противопожарни изисквания, както и изискванията на РЗИ и ОДБХ за здравословни и безопасни условия на ежедневно хранене на потребителите. Допълнително, но не задължително, изискване е да има възможност за пране на постелъчния инвентар и за самостоятелно пране на потребителите на услугите.

Заинтересованите юридически лица могат да подадат оферта в Деловодството на Община Варна, на адрес: гр. Варна, бул. „Осми приморски полк“ №43 до 17:30 часа на 23.08.2024г. Всички подадени в срок предложения ще бъдат разгледани от специално назначена комисия.

Още подробности относно изискванията и необходимата документация – на адрес: https://varna.bg/bg/2531.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на земеделието

Освободиха Таня Георгиева от длъжността заместник-министър на земеделието

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от длъжността заместник-министър на земеделието е освободена Таня Георгиева, предаде БНР.  В молбата ѝ като причина за напускането са посочени лични причини, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Въпреки че част от браншовите организации в земеделието от две седмици настояват за оставката на..

публикувано на 01.08.24 в 15:00

Дебат "за" и "против" ветрогенератори в балчишки села, развръзката предстои

Продължителният дебат „За“ и „Против“ изграждането на вятърни централи в землищата на балчишките села Соколово и Тригорци натежа в посока Община Балчик да изтегли проекторешението за одобряване на подробните устройствени планове от дневния ред на Общинския съвет, по предложение на самите съветници. „Има нужда от още разяснителна кампания“ – оттегли..

публикувано на 01.08.24 в 14:42

Възстановяват светофара до кръговото на "Почивка" до 20 август

Светофарът на кръстовището на улица "Янаки Богданов“ и бул „Княз Борис Първи“ във Варна, след спирка  „Почивка“, ще бъде възстановен до 20 август. Това съобщи за Радио Варна Илия Коев - заместник-кмет на Община Варна. Той допълни, че след проведен разговор със строителната фирма, която реализира ремонта на улица „Арх.Манол Йорданов“, е постигнато..

публикувано на 01.08.24 в 14:35

Антитерористично учение по залавяне на масов убиец проведоха в Добрич

Антитерористично учение по залавяне на масов убиец проведоха днес от Областната дирекция на МВР в Добрич. Регионалното учение се изпълнява във връзка с утвърден план на главния секретар на Министерството на вътрешните работи Димитър Кангалджиев. В акцията участие взеха полицейски служители, Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 01.08.24 в 14:26

Община Варна: Има възможност за възстановяване на маршрута на линия 10 на градския транспорт

Има осигурена техническа възможност за възстановяване на маршрута на линия 10 на градския транспорт. Това съобщиха от пресцентъра на Община Варна.  До края на деня ще бъде положена хоризонталната маркировка по бул. „Христо Смирненски“ в участъка от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“. Трасето беше завършено през последните два дни с плътен асфалтов слой и..

публикувано на 01.08.24 в 14:21
Преливането на утаителя преди входа на порта

Пенка Илиева: Утаителят на р. Провадийска прелива на метри от входа на Пристанище "Варна-Запад"

Утаителят на река Провадийска прелива и инертните материали от него в момента се изсипват на сто метра от подхода към Пристанищен терминал „Варна Запад“. При по-силен дъжд утайката може блокира подхода към най-големия карго терминал в България. За това алармира Пенка Илиева, която е председател на Синдиката на пристанищните работници към КНСБ в..

публикувано на 01.08.24 в 13:57

Защо се бави изграждането на физкултурния салон в СУ "Найден Геров"?

От 60 години в Средното училище "Найден Геров" във Варна няма действащ физкултурен салон. Учениците карат часовете по спорт в две пригодени за тази цел помещения, а ръководството на учебното заведение очаква финансиране от Община Варна, която е дала обещание за осигуряване на средства за довършването на дейността.  Прехвърлят собствеността на салона..

публикувано на 01.08.24 в 13:15