Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създателите на проекта за нова варненска библиотека: Сградата ще бъде на шест нива

Новата сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" ще бъде мултикултурен център, какъвто досега не е реализиран в България. Това подчерта един от създателите на проекта - арх. Александър Минчев пред кмета Благомир Коцев и заместник-кмета Павел Попов. На среща в общината той представи актуализираната версия на предложението за нова сграда на библиотеката и етапите на изпълнението му.

В разработката е предвидено Регионалната библиотека да бъде разположена на площ от 28 500 m2 – 17 500 м2 наземна и 11 000 м2 подземни паркинги. Сградата е с капацитет 1 500 посетители, ще разполага с 1 809 м2 зелени площи, което включва 1 500м2 зелен покрив и тераса, отворена за посетители на последно ниво на сградата.

Паркингът ще бъде на три нива с автономен 24-часов достъп и 282 паркоместа, като 10% от тях са определени за електромобили. Ще има осигурени и електрически станции за зареждане. В подземната част ще бъде разположен колектор за дъждовна вода с голяма вместимост. Събраната вода ще бъде използвана за напояване на зелените зони около и в библиотеката.

Сградата ще бъде разположена в зона без бариери, пространството около нея ще бъде облагородено със значителни подобрения и допълнителни зелени пространства към ул. "Марин Дринов".

Библиотеката ще предоставя редица обществени услуги и активности за всички възрастови групи. В нея са предвидени открита читалня с кафене, различни читателски отдели, конферентни зали, семинарен център с над 200 места, социални зони, зали за кръжочни дейности, малки помощни пространства, гардероб, санитарни помещения на всеки етаж, мултифункционални зали за четене.

Интериорът и пространството на партера ще бъдат специално адаптирани за експозиции и изложби. Проектът включва и панорамен асансьор.

Сградата ще бъде на 6 нива и отворена зелена тераса на покрива. Авторите на проекта са акцентирали приоритетно на отворените пространства във вътрешността на библиотеката, което да създаде усещане за свобода.

Първият надземен етаж е предвиден за детски читални и интерактивни зони, кътове за игра, зони за групови занимания и открити уроци, както и общообразователна мултимедия. На втория етаж ще бъде разположен младежкият отдел на библиотеката, където интериорът е съобразен с нуждите и акцентите в съвременната младежка култура.

Третото ниво ще бъде решено в класически стил, с читални за всички възрастови групи. Четвъртият етаж е планиран да бъде "медиатека". Тук ще бъдат разположени мека мебел, пространства за камерни концерти и събития до 50 човека, „умни“ зали за безшумни уроци по пиано и китара, зали за кръжочна дейност. Петият етаж ще бъде основната читалня на библиотеката с голяма зала за четене с връзка към покривната зона.

Последния 6 етаж създателите на проекта са нарекли "Павилиона" - пространство за четене с кафене и достъп до зелената покривна тераса. Тази зона ще разполага с подходящи места за посещение през целия ден, с автономен достъп, така че да бъде посещавана и след редовното работно време на Регионалната библиотека.

Новата Регионална библиотека ще бъде мултифункционална сграда - културен център, събитийно средище, увериха създателите на проекта. Самият дизайн на библиотеката е изчистен и монолитен, включва стъпаловидно протичащ атриум и пряка връзка с нивото на улицата.

През 2017 година, след международен конкурс за нова сграда на градската библиотека, сред 350 предложения бе избран проектът на нидерландското архитектурно бюро „Аркитектс фор Урбанити“, съвместно с техен български партньор.  По думите на арх. Александър Минчев от създаването си до днес проектът предизвиква международен интерес от страна на браншови организации в областта на архитектурата, строителството и проектирането, граждани  и администрации на различни държави. След избор на изпълнител на строително-монтажните дейности архитектурното студио, което той представлява, ще изпълнява водеща функция в авторския надзор по време на цялото строителство.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Възстановиха маршрута на линия № 10

От 14:00 часа днес е възстановено обслужването на автобусна линия № 10 по утвърденият ѝ маршрут както следва: след спирка „Янко Михайлов“ продължава по ул. „Прилеп“ - спирка „ВиК“,  надясно по бул. „Хр. Смирненски“-  спирка „Вятърна мелница“, надясно спирка „Роза“, надясно спирка „Хаджи Димитър“, ул. „Подвис“  - сп. „Зеленика“, сп. „Стадион Спартак“ на..

публикувано на 02.08.24 в 14:11

Сухи треви горят под "Топливо" във Варна

Сухи треви горят в района на "Топливо" във Варна.  Огънят е до жп линиите.  Екипите са на място, няма опасност от разпространение на огъня, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Сигнал за пожара е подаден в 12,36 часа.

публикувано на 02.08.24 в 13:26

Катедралата във Варна с ново нощно осветление за 15 август

За празника на Варна - 15 август, Катедралният храм "Успение Богородично" ще има ново ефектно осветление За празника на Варна - 15 август, Катедралният храм "Успение Богородично" ще бъде с ново нощно осветление. Това стана ясно по време на среща на кмета Благомир Коцев и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан с фирмата-изпълнител на..

публикувано на 02.08.24 в 12:00

Цветният квартал - в очакване на автобус номер 10

Като празник на празниците очакват пускането на автобус номер 10 живеещите в Цветния квартал във Варна. Ироничното сравнение обаче е тъжна реалност за хората, които са лишени от възможност да използват градския транспорт заради ремонтите. А втобус номер 10 не спира на няколко спирки в Цветния квартал от  23 февруари 2024 г., а номер 12 - от 13 февруари..

публикувано на 02.08.24 в 10:40

Благомир Коцев отказва поканата за среща на председателя на Общинския съвет

Кметът на Варна отказва поканата на председателя на Общинския съвет Христо Димитров за среща в неговия кабинет, планирана за 10 часа днес. Той призовава Христо Димитров да свика незабавно сесия на ОбС, на която да се гласуват докладите за оценка и съответствие, нужни на Варна, за да получи 100 милиона лева за инвестиционни проекти от държавата още..

публикувано на 02.08.24 в 09:53

Министърът на транспорта поиска оставките на УС на "Железопътна инфраструктура"

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков поиска оставките на генералния директор и на председателя на Управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Причината е занижен контрол на безопасността и зачестилите инциденти по жп инфраструктурата. Последният случай е от вчера в участъка Мирково – Долно Камарци,..

публикувано на 02.08.24 в 09:40
Централен пазар Варна

България е на едно последните места в ЕС по консумация на риба

България е на едно последните места в Европейския съюз по консумация на риба и рибни продукти, но консумацията на месни продукти се увеличава с 40 процента, съобщават от Националния статистически институт, цитирани от „24 часа“. За последните четири години почти няма промяна в количеството риба, което българинът консумира на тримесечие и то е..

публикувано на 02.08.24 в 09:04