Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катедралата във Варна с ново нощно осветление за 15 август

Снимка: Община Варна

За празника на Варна - 15 август, Катедралният храм "Успение Богородично" ще има ново ефектно осветление

За празника на Варна - 15 август, Катедралният храм "Успение Богородично" ще бъде с ново нощно осветление. Това стана ясно по време на среща на кмета Благомир Коцев и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан с фирмата-изпълнител на поръчката, съобщиха от общинския пресцентър. 

Новото предложение е на стойност от 133 000 лв. без ДДС и включва поставяне на ново осветление на външната част на храма, ремонт и подновяване на вътрешното катедрално осветление. Фирмата планира да приключи с монтажа до края на втората седмица на август, когато 69 прожектора ще разкрият отвън красотата на митрополитската катедрала през нощта.

Новото осветление е висококачествено и от най-ново поколение, обясниха изпълнителите. То ще бъде поставено на стълбовете около храма, което ще осигури меко, фоново осветени фасади, ярко осветени позлатени кубета и кръстове. Идеята на изпълнителите е да се постави акцент както на детайлите, така и на цялостния облик на Катедралния храм. Новата осветителна инсталация ще бъде синхронизирана с автоматичния таймер на уличното осветление, стана още ясно по време на срещата.

След празника на Варна ще започне ремонтът и подновяването на вътрешното осветление на храма, с акценти върху витражите, иконописите и иконите. За целта фирмата-изпълнител ще използва съществуващата електрическа инсталация, с изключение на горната част на църквата (на мястото на хора), където ще бъде изградена изцяло нова.

Светлините във вътрешността на храма ще бъдат в топло бяло. Студена светлина ще бъде използвана единствено за осветяване на витражите отвътре, за да се открояват на фона на каменната фасада. След приключване на работата по вътрешното осветление, то ще бъде синхронизирано със светлините на уличните стълбове и на фасадното осветление.

Община Варна припомня, че повече от година и половина Катедралният храм "Успение Богородично" не разполага с външно осветление. Предходното беше демонтирано по време на ремонта на храма през 2022 г. и не е възстановено отново, поради факта, че е увреждало фасадата на църквата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Възстановиха маршрута на линия № 10

От 14:00 часа днес е възстановено обслужването на автобусна линия № 10 по утвърденият ѝ маршрут както следва: след спирка „Янко Михайлов“ продължава по ул. „Прилеп“ - спирка „ВиК“,  надясно по бул. „Хр. Смирненски“-  спирка „Вятърна мелница“, надясно спирка „Роза“, надясно спирка „Хаджи Димитър“, ул. „Подвис“  - сп. „Зеленика“, сп. „Стадион Спартак“ на..

публикувано на 02.08.24 в 14:11

Сухи треви горят под "Топливо" във Варна

Сухи треви горят в района на "Топливо" във Варна.  Огънят е до жп линиите.  Екипите са на място, няма опасност от разпространение на огъня, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Сигнал за пожара е подаден в 12,36 часа.

публикувано на 02.08.24 в 13:26

Създателите на проекта за нова варненска библиотека: Сградата ще бъде на шест нива

Новата сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" ще бъде мултикултурен център, какъвто досега не е реализиран в България. Това подчерта един от създателите на проекта - арх. Александър Минчев пред кмета Благомир Коцев и заместник-кмета Павел Попов. На среща в общината той представи актуализираната версия на предложението за нова сграда на..

публикувано на 02.08.24 в 11:30

Цветният квартал - в очакване на автобус номер 10

Като празник на празниците очакват пускането на автобус номер 10 живеещите в Цветния квартал във Варна. Ироничното сравнение обаче е тъжна реалност за хората, които са лишени от възможност да използват градския транспорт заради ремонтите. А втобус номер 10 не спира на няколко спирки в Цветния квартал от  23 февруари 2024 г., а номер 12 - от 13 февруари..

публикувано на 02.08.24 в 10:40

Благомир Коцев отказва поканата за среща на председателя на Общинския съвет

Кметът на Варна отказва поканата на председателя на Общинския съвет Христо Димитров за среща в неговия кабинет, планирана за 10 часа днес. Той призовава Христо Димитров да свика незабавно сесия на ОбС, на която да се гласуват докладите за оценка и съответствие, нужни на Варна, за да получи 100 милиона лева за инвестиционни проекти от държавата още..

публикувано на 02.08.24 в 09:53

Министърът на транспорта поиска оставките на УС на "Железопътна инфраструктура"

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков поиска оставките на генералния директор и на председателя на Управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Причината е занижен контрол на безопасността и зачестилите инциденти по жп инфраструктурата. Последният случай е от вчера в участъка Мирково – Долно Камарци,..

публикувано на 02.08.24 в 09:40
Централен пазар Варна

България е на едно последните места в ЕС по консумация на риба

България е на едно последните места в Европейския съюз по консумация на риба и рибни продукти, но консумацията на месни продукти се увеличава с 40 процента, съобщават от Националния статистически институт, цитирани от „24 часа“. За последните четири години почти няма промяна в количеството риба, което българинът консумира на тримесечие и то е..

публикувано на 02.08.24 в 09:04