Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на транспорта поиска оставките на УС на "Железопътна инфраструктура"

Заради зачестилите жп инциденти

Снимка: БГНЕС

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков поиска оставките на генералния директор и на председателя на Управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Причината е занижен контрол на безопасността и зачестилите инциденти по жп инфраструктурата. Последният случай е от вчера в участъка Мирково – Долно Камарци, където 5 вагона излязоха от релсите. Първоначалната информация показва, че става въпрос за лошо състояние на железопътната инфраструктура. Предстои разследване да установи причините, съобщиха от пресцентъра на министерството на транспорта.

“Сегашното ръководство на НКЖИ многократно показа, че не може ефективно да управлява процесите в една от най-големите държавни компании в България“, категоричен е министър Гвоздейков. По думите му ситуацията от вчера отново доказва, че има проблем с управлението на системите за безопасност на жп превозите.

„Освен директора и председателя на борда, отговорност трябва да понесат и служителите, които са ангажирани с експлоатацията на железния път и неговото състояние“, каза още транспортният министър.

Влакът София-Варна (БВ 3637), който по разписание трябваше да пристигне в 7 часа и 20 минути във Варна пътува със закъснение 151 минути, сочат данните от електронното табло на  БДЖ към 9:36 часа. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катедралата във Варна с ново нощно осветление за 15 август

За празника на Варна - 15 август, Катедралният храм "Успение Богородично" ще има ново ефектно осветление За празника на Варна - 15 август, Катедралният храм "Успение Богородично" ще бъде с ново нощно осветление. Това стана ясно по време на среща на кмета Благомир Коцев и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан с фирмата-изпълнител на..

публикувано на 02.08.24 в 12:00

Създателите на проекта за нова варненска библиотека: Сградата ще бъде на шест нива

Новата сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" ще бъде мултикултурен център, какъвто досега не е реализиран в България. Това подчерта един от създателите на проекта - арх. Александър Минчев пред кмета Благомир Коцев и заместник-кмета Павел Попов. На среща в общината той представи актуализираната версия на предложението за нова сграда на..

публикувано на 02.08.24 в 11:30

Цветният квартал - в очакване на автобус номер 10

Като празник на празниците очакват пускането на автобус номер 10 живеещите в Цветния квартал във Варна. Ироничното сравнение обаче е тъжна реалност за хората, които са лишени от възможност да използват градския транспорт заради ремонтите. А втобус номер 10 не спира на няколко спирки в Цветния квартал от  23 февруари 2024 г., а номер 12 - от 13 февруари..

публикувано на 02.08.24 в 10:40

Благомир Коцев отказва поканата за среща на председателя на Общинския съвет

Кметът на Варна отказва поканата на председателя на Общинския съвет Христо Димитров за среща в неговия кабинет, планирана за 10 часа днес. Той призовава Христо Димитров да свика незабавно сесия на ОбС, на която да се гласуват докладите за оценка и съответствие, нужни на Варна, за да получи 100 милиона лева за инвестиционни проекти от държавата още..

публикувано на 02.08.24 в 09:53
Централен пазар Варна

България е на едно последните места в ЕС по консумация на риба

България е на едно последните места в Европейския съюз по консумация на риба и рибни продукти, но консумацията на месни продукти се увеличава с 40 процента, съобщават от Националния статистически институт, цитирани от „24 часа“. За последните четири години почти няма промяна в количеството риба, което българинът консумира на тримесечие и то е..

публикувано на 02.08.24 в 09:04

Димът от сметището край Цалапица обгази Пловдив

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски, съобщи преди минути областният управител проф. Христина Янчева. Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица. "При норма 50 фините прахови частици са 70", съобщи проф. Янчева, като уточни, че останалите показатели са в норма.  Тя е разговаряла с..

публикувано на 02.08.24 в 08:38

Опасност от пожари в Източна България

Днес и утре индексът за пожароопасност се повишава до максимална степен - червено, за голяма част от страната - почти цяла Северна България, югоизточните области, а също - Пловдив, Кърджали и Хасково, както и поречието на река Струма. Това показва справка на сайта на НИМХ. Червен код има за опасност от пожари и в южната част на Варненска..

публикувано на 02.08.24 в 07:02