Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите се връщат в парламента от лятна ваканция

Снимка: БГНЕС

С натоварен дневен ред ще започне есенната сесия на Народното събрание.

Сред темите за обсъждане е и оборудването за АЕЦ "Белене", предвидено за Украйна, предаде БНР.

Очаква се всички парламентарно представени партии да обявят своите приоритети - независимо, че 50-тото Народно събрание ще прекъсне работа на 27 септември заради предизборната кампания.

Въпреки, че ще работи два дни, парламентът има сериозна законодателна програма. Депутатите започват работа с дебат по предложението на "Възраждане" и ИТН за произвеждане на национален референдум с въпрос: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?".

По предложение на БСП парламентът ще изслуша служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров, на служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов, на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по въпроса със задълбочаването на водната криза в страната.

В дневния ред е и предложен от ИТН Проект на решение за възлагане на министъра на енергетиката да извади парогенераторите от оборудването на Белене, което подлежи на преговори за продажба на Украйна, до изготвянето на анализ за приложението им за нуждите на АЕЦ "Козлодуй". Още в края на август обаче комисията по енергетика отхвърли това предложение. 

Депутатите ще решават дали да възложат  на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудване, предназначено за Проекта АЕЦ "Белене".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов камион ще събира до 13 тона боклук на курс във Варна

Камион с по-голям капацитет вече събира боклука във Варна. На един курс може да изкара 12-13 тона отпадъци, обясни Борислав Бойчинов, началник логистика във сметопочистващата фирма ЗМБГ.  Различното при новата машина е, че кранът извършва парабола, а не както останалите, които работят по вертикала и хоризонтала. Снабден е и с хидравлична преса, която..

обновено на 04.09.24 в 11:22

Полицията в Добрич следи за шумни автомобили, за месец спря от движение осем

Полицията в Добрич следи за автомобили с неизправни шумозаглушителни уредби. Поводът са зачестилите сигнали от граждани за нарушаване на нощната тишина. Само за месец август спрените от движение автомобили заради промени в конструкцията на превозното средство. Сигналите до полицията са предимно от областния център от живеещите в близост до главните..

публикувано на 04.09.24 в 09:59

Извънредна сесия на ОбС- Добричка, решават за референдум за ветропарк

Общинският съвет на Община Добричка ще заседава днес извънредно. Поводът е внесената от кмета на общината Соня Георгиева докладна записка за свикването на местен референдум във връзка с инвестиционните намерения за изграждането на ветроенергийни паркове на територията на общината. На проведеното обществено обсъждане миналата седмица на доклада по Оценка..

публикувано на 04.09.24 в 08:30

Независимите вече са втората група по численост в 50-тия парламент

Открива се новата сесия на 50-ото Народно събрание. Депутатите бяха в лятна ваканция от 17 август, като на 27 август се събраха извънредно за полагане на клетвата на втория служебен кабинет на Димитър Главчев. От днес в българския парламент независимите депутати са 43-ма.Към досегашните независими народни представители от днес се включват..

публикувано на 04.09.24 в 07:45
Плаж Черноморец

Предимно слънчево време

Днес ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, но само на отделни места е възможно да превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от север и североизток, следобед по крайбрежието от източна четвърт. Максимални температури между 28° и 33°, за Варна около 29°. Вълнение на морето 2 бала, в открито море 2-3...

публикувано на 04.09.24 в 05:59

Адресите без ток

В периода 03.09.2024 - 04.09.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - кв. Виница, ул. Св. Прокопий Варненски, ул. Свети Димитър Солунски, ул. Албена, ул. Св. Атанасий, ул. Константин Павлов и..

публикувано на 04.09.24 в 05:00

Започна проектирането на парк „Младост“

Започна проектиране на дейностите по благоустрояване на парк „Младост 1“ , който е разположен на терен от близо 20 декара в пространството между ул. „Мечтание“ и детските градини „Морска звездица“ и „Синчец“. В момента се изготвя технически проект за изграждане, основен ремонт и реконструкция на парка. Целта е да се създаде модерна и съвременна..

публикувано на 03.09.24 в 15:10