Чемиш- селото с необичайно и запомнящо се име

Екипът на Радио Видин е в село Чемиш, община Георги Дамяново.  Името на селото е необичайно, но от Уикипедия разбираме, че "чемиш" е от турски произход и означава сладка круша, пъпеш, стафида, леблебия. Според съвременните турци означава "човек,..

публикувано на 22.07.22 в 13:00

Умеем ли да избираме лидерите си?

През годините на прехода страната ни премина през редица изпитания, на които бяхме подложени- вътрешни и външни. Обществото се раздираше от противоречия и въпреки това, трябваше да следваме избрания от нас път. Защо, обаче толкова трудно се..

публикувано на 21.07.22 в 11:55

Ваканция на село- отживелица или реалност?

Помните ли ваканциите на село, игрите със съседските деца до тъмно, ходенето боси в реката, пръскането с вода, разходките с кучето в гората, мирисът на сено, кокошките по двора и вечерите под асмата? Това са мили спомени, които бихме искали да..

публикувано на 20.07.22 в 10:45
Снимката е илюстративна

Може ли да се реши проблема с пияните и дрогираните шофьори?

Пияните и дрогираните са сред основните причинители на тежки пътнотранспортни произшествия.  Тези водачи несъмнено са заплаха за всички участници в движението, включително и пешеходците. Инцидента в София, където на кръстовище, загинаха две млади..

публикувано на 19.07.22 в 11:30

Домашните кучета- къде и как да ги разхождаме?

Крайдунавският парк във Видин е забранено място за разходка на домашни кучета. От няколко години са поставени табели, които указват тази разпоредба. Тя обаче масово не се спазва. Освен това в парка се пускат кучета  да тичат  свободно , наред с..

публикувано на 18.07.22 в 15:21

Добре дошли във Видлица

Село Видлица, община Георги Дамяново се намира на 16 км от Монтана и това дава възможност на младите хора, които живеят в селото да пътуват до работните си места в Монтана. През 1955 година в село Видлица  са живели 655 жители, днес хората с постоянен..

публикувано на 15.07.22 в 13:00

Кой плаща цената на политическата криза

Как се отразява на политическата криза в страната и каква цена ще платят хората? По този въпрос потърсихме мнението на видинчани: "Отразява се. Вижте, имам торба, пълна с лекарства. 160 лева днес дадох за лекарства, а има увеличение на пенсията с..

публикувано на 14.07.22 в 16:37

Професор Вили Лилков: Партиите да оставят дребнотемията и да работят за общите геостратегически интереси

Политическата ситуация у нас е прекалено сложна и прекалено дълго политическите партии не могат да намерят изход, коментира в "Посоките на делника" професор Вили Лилков , депутат в 43-ото Народно събрание. Той е сред учредителите на Демократи..

публикувано на 14.07.22 в 14:00

Икономическата цена на политическата криза

Краткосрочната фискална цена на падането на правителството е 900 млн. лева според Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика. Средносрочните и дългосрочните ефекти от политическата криза могат да са по-сериозни,..

публикувано на 14.07.22 в 12:36

Военно обучение преминават ученици от Лом

Ломски ученици участват във военно обучение в Националния военен университет във Велико Търново. В заниманията са включени 9 ученици от 9 и 10 клас на Средно училище "Димитър Маринов" Лом. Класирани се за участие след успешно реализиран проект...

публикувано на 14.07.22 в 07:40