Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темите от 2016-а, които не/намериха решение

Снимка: Радио ВИДИН

В "Посоките на делника" си припомнихме, за да не забравяме и повтаряме грешките, част от темите, които ви вълнуваха през изтеклата година, а Радио ВИДИН отрази, коментира и анализира в рубриката "Общество".

И през 2016 година Северозападна България си остана в дъното на класациите за социално-икономическо развитие, сочи анализът на Института за пазарна икономика. В тази връзка с надежда бе посрещната заявката да се изготви и приложи Целенасочена програма за развитие на изоставащите региони в България, сред които Видин, Враца и Монтана. Към днешна дата обаче тази стратегия все още не е приета от Правителството и не действа. Изграждането на скоростен път от Видин до Ботевград, който да поеме натоварения трафик от и за Дунав мост 2, си остава нерешен проблем, а министър Лиляна Павлова обясни, че пари за този проект засега няма.

Друг от основните проблеми в Северозапада си остава демографската криза. Заради тежкото икономическо състояние младите хора се страхуват да имат и гледат повече деца. Демографската криза се отрази и на училищната система във Видин. Заради това се заговори вече открито за закриването на учебни заведения. Сформирана е работна група, която да прецени как това да стане най-безболезнено. Всички тези проблеми са причина все по-малко млади хора да остават в родните места в Северозападна България.

Мигрантският натиск не слизаше от новинарските емисии на медиите през цялата година. От него пострадаха и граничните видински села. Мигрантите влизат незаконно в България от южната граница с Турция, каналджии ги превозват до вътрешността на страната и след това до границата със Сърбия, защото тяхната цел е Западна Европа. През лятото обаче сръбските власти засилиха охраната на своята граница. Останали в безизходица, чужденците търсят храна, подслон и телефон от хората в най-близкото село. Случаите вече са ежедневие, казаха първо пред Радио ВИДИН жителите на видинското гранично село Киреево.

Коментари предизвика и състоянието на средата, в която живеем. Няколко проекта очакват реализация по интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Видин през тази година. Най-разнородни реакции предизвика обновяването на пешеходната зона в централната градска част. Спешни спасителни реставрационни и консервационни дейности се наложи да бъдат извършени в замъка "Баба Вида". Горната тераса пропуска влага и по тази причина се рушат тухлените зидове, с които е надстроявана старата крепостна стена.

"За необходимостта от реставрация алармираме от години, а от 2009 година има и изготвен технически проект", припомни директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова. Нерешен остана въпросът и със сградата на еврейската синагога във Видин, която от десетилетия се руши. Един нов паметник във Видин също предизвика силна реакция през изтеклата година. В началото на парк "Рова" бе монтирана фигурата на последния владетел на второто българско царство- Иван Срацимир. Жители и специалисти от Видин се възмутиха от несъразмерната с постамента фигура и от факта, че са вградени светещи елементи. Паметникът на Иван Срацимир е дело на скулптора Александър Хайтов, който е автор и на монумента на Самуил в София. Оказа се и че от Община Видин не е искано разрешение за поставянето на паметника, обясни главният архитект Ангел Недялков.

В рубриката "Общество" говорихме и за още един паметен знак. Навръх Деня на независимостта, македонци строшиха демонстративно паметна плоча на загиналите български офицери и войници на връх Каймакчалан. Този вандалски акт, естествено, разбуни духовете у нас и предизвика вълна от искрено възмущение. Отношение по темата взе Емилия Кожухарова- правнучката на един от героите на Първата световна война, родения във Видин полк. Стефан Илиев, командир на 15-ти пехотен Ломски полк, загинал също на територията на днешна Македония.

Годината не мина и без протести. Главният път Е-79 бе ремонтиран, след като жители на Димово блокираха движението. Българските превозвачи пък протестираха заради безкрайните опашки по граничните пунктове, сред които и Дунав мост 2 Видин-Калафат. Браншовите организации в международния транспорт заплашиха, че ще поискат оставки, ако проблемите не бъдат решени. Причина за протеста им е бавното обслужване на товарните превози на граничните пунктове.  

Във Видин от години дишаме най-мръсния въздух в страната, а и в Европа, сочат анализите. Така например през 2015 година във Видин въздухът е бил най-прашен в България- 188 пъти уредите са отчели превишавания на лимита за фините прахови частици във въздуха. Видинчанката Василена Петрова публикува снимка в социалните мрежи с текст към нея: "Над Видин е паднала димна завеса" и изрази мнението си в "Посоките на делника".

Проблемът с неправилното паркиране, който определено вълнува видинчани, също бе отразен неколкократно. Освен че пречат на движението, колите рушат тротоарите и плочите в центъра, които бяха подменени по проекта "Зелена и достъпна градска среда".

Духовете миналата година разбуни и концертната програма за деветте вечери на традиционния видински панаир- видинчани и гости на града имаха възможност да видят и чуят само изпълнители от поп-фолк жанра. Христо Иванов, от трупата на видинския куклен театър, потърси Радио ВИДИН, за да изкаже своето възмущение от избора на изпълнители.

В Олимпийската година говорихме и за спорт. Едва 3 медала и 65-о място в крайното класиране записа България на Олимпиадата в Рио. Има ли светлина в тунела на българския спорт? Чухме мнението на многократната медалистка от световни, европейски и републикански състезания в борбата, джудото и самбото и успешен треньор- видинчанката Габриела Кирилова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03