Цън Цон, китайски бизнесмен: "Ако се разчита само на субсидии, провалът е въпрос на време"

В "Земята, която ни храни" отбелязваме символично началото на Китайската Нова година. Не защото по някакъв начин спазваме китайските традиции и обичаи, и не защото се ръководим от това под какъв знак преминава годината, а защото задочен гост в..

публикувано на 05.02.19 в 17:29

Проблемите в овцевъдстото у нас- безпородие, непродуктивност, селекция на ниско ниво

Криза в овцевъдството има и тя е очевидна, затова и в края на миналата година на Общо събрание на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/, бяха представени насоки, които да подпомогнат министерството на земеделието, храните и горите с..

публикувано на 29.01.19 в 19:10

Предлагат промени в Закона за пчеларство, от бранша негодуват

До края на месеца се очаква в Народното събрание да бъдат внесени текстове за законодателни промени в Закона за пчеларството. Инициативата е на работна група от ВМРО. В законопроекта са залегнали някои от основните искания на пчеларите, които..

публикувано на 22.01.19 в 17:45

Карамановден- празник на биволовъдите или не съвсем

Карамановден е, празник на биволовъдите. Редица ритуали са изпълнявали хората в миналото, за да отдадат почит на животното, което съществува в бита на българина от дълбоки старини. Биволът като животно е вдъхновявал редица художници и писатели. И днес..

публикувано на 15.01.19 в 18:57

Нови правила важат за имитиращите продукти

От вчера са в сила нови правила за имитиращите продукти . Млечните имитиращи продукти ще трябва да бъдат опаковани в индивидуална опаковка, а потребителите ще могат да ги намерят на отделен от оригиналните стоки щанд. Какви са конкретните изисквания..

публикувано на 15.01.19 в 15:41

Животновъдството у нас- ден за ден

Ден за ден- така вижда работата си Славейко Тодоров - фермер от монтанското село Благово. Със семейството си отглежда 36 крави и 2 биволици, затворил е цикъла, за да е независим от прекупвачи. Отчаян е от ситуацията към момента и смята, че..

публикувано на 08.01.19 в 23:10
Сашо Николов спазва и предава традициите на идните поколения

Спомен за Коледата от нашето детство

Коледа е... Коледа е блян... Коледа е надежда... Коледа е усещане... Коледа е споделеност... За събеседниците ми, обаче, Коледа е мил спомен- за едни други времена, които няма да се върнат. Едни времена, в които си бяхме малко по-близки.....

публикувано на 26.12.18 в 19:00

Екзотичните болести- предизвикателство пред ветеринарите

Нелека година, по отношение здравеопазване на животните отчитат ветеринарните специалисти. На днешния ден е професионалният им празник. Чества се годишнина от приемането на Закон за санитарноветеринарната полиция- 1897 година, с което се поставя..

публикувано на 14.12.18 в 08:00

„Дай решение за замърсените почви“

Почвата е жизненоважен, ограничен, практически невъзобновим и незаменим природен ресурс. Почвата има редица функции, изключително важни за нашето съществуване. Именно за това, на 5 декември се  отбелязва Световния Ден на почвата . У нас денят се чества..

публикувано на 05.12.18 в 08:50

Пчеларите без de minimis, животновъдството- без антибиотици

Помощ de minimis за пчеларите тази година няма да има- това е обяснил преди дни министърът на земеделието Румен Порожанов. Една от причините е, че не са постъпили достатъчно на брой заявления за подпомагане, заради регистрирана смъртност при пчелните..

публикувано на 20.11.18 в 18:35