Лошо начало на новата стопанска година за зърнопроизводителите

Дъждовно лято и суха есен- с това се характеризира тази стопанска година. Края на октомври условно затваряме стопанската година, новата стопанска година не започва добре за зърнопроизводството.   Лошите условия по време на жътвата влошиха качеството на..

публикувано на 13.11.18 в 18:30

Можем ли да управляваме риска в стопанството

Климатът, променящата се околна среда и динамичните пазари са сред основните рискове в земеделското стопанство. Те бяха очертани на семинар "Управление на риска", който се проведе във Видин в края на миналата седмица. Кои са основните фактори и..

публикувано на 06.11.18 в 19:20

Борис Ангелов-за политиката на земеделието и политиката в земеделието

Капризите на времето тази година не пощадиха селскостопанските труженици във всички растениевъдни сектори, включително и при зърнопроизводството- там се отчитат по-ниски добиви от качествена пшеница и ечемик. Основната причина са обилните и..

публикувано на 16.10.18 в 18:20

Проверяват кравите под селекция

Преди дни, по време на Консултативния съвет по животновъдство в министерството на земеделието и храните, ресорният министър Румен Порожанов разпореди Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството да изпълни административна проверка..

публикувано на 02.10.18 в 19:10

Димитър Неков: "Животновъдството у нас не е мисия невъзможна"

Възможно ли е да си животновъд и зърнопроизводител, и да си успешен и доволен от това, което правиш? Отговорите търсим с Димитър Неков , собственик на единствената в Северозапада промишлена свинеферма. Когато човек не се бои от промените и иска да..

публикувано на 26.09.18 в 18:30

Пчеларството у нас и в Англия- прилики и разлики

Кое е общото и различното в пчеларството у нас и в Англия? Кои са основните проблеми пред пчеларите, каква е ролята на държавата, как се осъществява контролът и как пчеларите в Англия продават продукцията си? Английската благотворителна пчеларска..

публикувано на 18.09.18 в 18:35

Колкото грозде- толкова, важното е да се погрижим за растенията

По-рано от обичайното започна гроздоберът тази година- както в страната, така и във видинска област. Още в края на август захарните стойности на основните отглеждани сортове грозде доближиха 20 градуса. Голяма част от лозарите смятат, че годината не..

публикувано на 11.09.18 в 19:05

Цената на хубавото житото- почти без промяна

Капризите на времето тази година влошиха добивите и качеството на всички земеделски продукти. Освен това земеделските производители през последните години са свидетели на неконтролируемо нападение от болести и неприятели- непознати за страната ни...

публикувано на 07.08.18 в 19:30

След жътвата: Ниски добиви и жито с лоши показатели

Сравнително слаба зърнена реколта се очертава в Европейския съюз, с добиви под миналогодишните. Това сочи прогнозата на Службата за мониторинг на селскостопанските ресурси към Европейската комисия. И във Видин ситуацията не е по-различна. Според данни..

публикувано на 31.07.18 в 21:25

Земеделие в условията на дъжд

По-ниски добиви очакват пчеларите през тази година. Продължителните дъждове затрудняват работата на пчелните семейства. Въпреки това, причини за безпокойство няма, каза Петър Младенов - председател на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев"...

публикувано на 10.07.18 в 19:00