Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на Европейския съюз и България в него през коментарите и анализите в програма "Ден след ден"

Кой ще обясни на еврочиновниците протестния вот на гражданите на Евросъюза? Защо еврофобите и националистите разтърсиха статуквото на Европарламента и убедително спечелиха, избутвайки на заден план консерватори, социалисти и либерали? Какъв е този Евросъюз, който хората възприемат като заплаха за живота на отделния човек, изживяване, свързано с големи маси от хора.

Какво е бъдещето на Европа, която сега се е „разкрачила” между крайнодясното ксенофобско съпротивление към външния и вътрешния емигрантски поток и от друга страна – отхвърлянето на либералния модел на капитализма от 80-тте години, довел до поредицата нестихващи кризи?

Мисия възможна ли е европейските политици да върнат вярата в Европейския съюз като наднационална организация, защитаваща населениеята на страните, които я съставляват?

Това ще коментираме в днешната програма „Ден след ден”. Пречупването ще е през фокуса на резултатите от евроизборите у нас, но ще направим паралел и с Франция, откъдето ще включим с коментар българина Стефан Манов;

След категоричния отказ на партиите БСП, ДПС, Атака да коментират изборните резултати, определящи ги като губещи, ситуацията в България ще проследим през очите на един от победителите – Ангел Джамбазки от ВМРО, който вече е евродепутат от партия „България без цензура”;

И още:

Какво е да си губещият печеливш? Колко тежка е победната загуба и да си на ръба на личния успех, но да те изтласкат партийните пристрастия? Ще питаме г-жа Меглена Кунева, която оказа се няма да е евродепутат, тъй като според преференциите Светослав Малинов печели първото място и я измества от банката на Европарламента;

Има ли ново съотношение на силите, което да наложи провеждането на предсрочни парламентарни избори и да доведе до радикална промяна в управлението у нас? Коректни ли са паралелите между резултатите от евроизбарите и изборите за национален парламент? – Очакваните разговори са с политолога Емил Кошлуков и историкът с доста стаж в политиката проф. Божидар Димитров ;

Програма "Ден след ден" в днешния по-не-делник е от 15 до 17 часа. Бъдете с нас!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02