Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният секретар на МВР: Група хора всява паника пред банкови институции

Снимка: БГНЕС
Извършва се проверка в МВР относно целенасочена мащабна акция за дискредитиране и дестабилизиране на финансово-кредитната система на страната. Трябва да бъде направено ясно разграничение, че в момента МВР не извършва и не провежда разследвания спрямо финансови институции, в това число банкови и небанкови финансови институции. Нямаме и планирани такива разследвания. Това заяви в предаването "От петък до петък" главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

До вчера имахме два механизма – единият беше разпространяване на неверни слухове и твърдения чрез есемеси и чрез имейли. В днешния ден имаме засечени два нови елемента в тази пропаганда – чрез разпространяване на слухове, че полиция обикаля банковите клонове – това категорично не е вярно, нямаме отношения и не сме изпращали наши служители. Вторият момент е, че вече имаме конкретна информация, че физически лица, които нямат финансови, търговски или каквито и да е юридически отношения с банкови институции, засечени са такива групи, които отиват пред клоновете и проверяват вътре какви са условията за кредитите, какви са лихвите и т.н. На практика те създават едно внушение в обществото за наличие на опашки и т.н. Става дума за банкови институции. Доколкото разбирам, се опитват да разширят обсега на банковите институции. Целта на всичко това е дестабилизация и всяване на смут в обществото.

Лазаров не отрече съмненията, че някой изпраща тези хора пред банките и за това им се плаща. Той подчерта, че МВР има насоки кой стои зад това, обаче бе категоричен, че може да се говори повече, когато има конкретни факти и доказателства. По думите му в момента важното е обществото да е добре информирано.

Цялото интервю с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Цветлин Йовчев: Клиент съм на ПИБ, не съм си изтеглил парите от там

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев опроверга разпространяваните слухове, че БНБ ще вкара квестори в Първа инвестиционна банка, а ДАНС и прокуратурата ще правят разследване в нея: Никой не планира и не възнамерява - нито БНБ да..

обновено на 27.06.14 в 15:42

Иван Искров: БНБ ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората

В специално изявление управителят на БНБ Иван Искров заявявя, че Българската народна банка ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората. От вчера е в ход нова атака срещу една от най-големите банки, казва Искров:..

обновено на 27.06.14 в 13:51

Клиенти на ПИБ изразиха спокойствие

Клиенти на Първа инвестиционна банка, намиращи се пред офисите на банката от сутринта, изразиха спокойствие пред репортера на БНР. Огромни струпвания на хора няма, между 15 и 20 души пред всеки клон в центъра на София. Ето и някои от мненията на клиентите..

обновено на 27.06.14 в 14:34

МВР и ДАНС започнаха разследване за умишлен опит за дестабилизация на банковата система

МВР и ДАНС започнаха разследване за умишлен опит за дестабилизация на банковата система. От вътрешното министерство опровергаха информацията, че са пратили полиция пред банкови клонове. Повече подробности можете да научите от репортажа на Николай..

публикувано на 27.06.14 в 14:51

Орешарски: Не е хубаво чисто банкова проблематика да се използва за предстоящи кампании

Държавата разполага с достатъчно инструменти, за да подкрепи Българската народна банка, включително и да не се допусне разколебаване на доверието на гражданите в банковата система. Това коментира тази сутрин в Брюксел премиерът Пламен Орешарски . Още..

публикувано на 27.06.14 в 15:02