Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако следващото правителство вдигне тока ще си иде за един - два месеца

 Осъмнахме, без да научим с колко точно около 10-те процента ще се повиши от днес цената на тока, както ни обещаха. Не, не, че ще ни се размине, но вместо вчера, ще го научим днес. Някой може да каже, че ДЕКВР скри цените на тока, но си остава обещанието днес да разберем с колко точно е това увеличение в рамките на 10 %.

Според шефката на ДЕКВР Светла Тодорова поскъпването на тока с до 10 % било социално поносимо. Според лидера на КТ Подкрепа Константин Тренчев обаче: „Тогава ще настъпи всенародно веселие с тояги предполагам, и затова искат с по 10 %, та така малко по-безболезнено да станат нещата. Сега, хората как ще ги посрещнат, зависи от самите хора. Аз лично мисля, че в такива случаи трябва да им начупят кратуните, но сега това си е решение на хората.” А как е според Светозар Гледачев – финансов анализатор? 

Светозар Гледачев: Общо взето, 25 г. вече ще станат следващия месец, в който ни разиграват един политически театър и ни водят за носа като общо взето българския народ го ползват само като стадо да го доят, стрижат, а понякога и да го заколят, дето се казва, за курбан.

Така, че тока ще го вдигат по няколко причини, защото монополите в енергетиката са там още от тодорживково време. Разберете, че много малко хора знаят, те си получават сметките в Пловдив от EVN и другите два, общо три, енергийни оператора, които предлагат тази услуга, и те мислят, че те печелят много и крадат държавата. Значи, изобщо не е така. Тяхната сметка от общо нашата сметка е само около 8 %. От всичко надолу има толкова звена – 8 звена са надолу – от производството на ток, разпределение, преносна мрежа, ДЕКВР, НЕК и още други такива, чиято основна цел е да докажат, че производството на ток  е много обосновано, скъпо в България. И там се печелят големите пари.

Всички партии имат интереси в производството на ток. Каза в интервя за Радио Пловдив Светозар Гледачев. Но България няма да понесе вдигането на цената на тока, това  повишение сега, може, но друго не.

Ако следващото правителство вдигне тока ще си иде за един - два месеца.

Цялото интервю с финансовия анализатор Светозар Гледачев може да чуете тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24