Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последствията от силния снеговалеж тепърва ще се изчисляват

Снимка: Радостина Чернокова

Остава тежко положението в регионите Кърджали, Смолян, Пазарджик, Хасково. Малко по-лека е обстановката в Благоевград и Стара Загора. По данни на Министерството на енергетиката 615 населени места са без ток, съобщи в предаването "Преди всички" Първан Секеранов, директор на Дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

За бедстващи хора нямаме информация. Имаме информация за блокирани хора в хижа "Христо Смирненски", около 100 човека в Белмекен. Но те имат храна и топлина. Просто пътят до тях не може да бъде все още отворен. Прогнозата е за постепенно спиране на валежите. Оптимист съм, че колкото и да е трудно, ще се стигнем до успешния край. От военните са предоставени машини, които работят в община Пловдив, в Лъки. 

Секеранов съобщи, че, ако условията позволят, може да се направи второ облитане с хеликоптер с представители на ЕСО, за да продължи да се работи по възстановяването на електричеството. Той допълни,че са доставяли храна през нощта за Рудозем.

Според кмета на Ракитово, където вчера беше обявено бедствено положение, това е първата сутрин от четири дни, когато не вали. Любомир Петков обясни, че ситуацията все още е тежка.

Снежната покривка е между 60 и 80 сантиметра в населените места. Но допълнителното затруднение, че няма електричество. Продължаваме със снегопочистването. В момента няма ток в поликлиниката, но хубавото е, че близо до Ракитово е болницата във Велинград, той е на 10 км, пътищата са разчистени. Магазините работят, хляб се докарва от няколко места. 

Кметът на Златоград съобщи, че градът вече живее в нормално обстановка. 

Имаме ток и комуникации, водата от снощи също е пусната. В пет населените места не са пробити още и техниката работи. Връзката, която правим там с кметовете, показва, че хората свършват брашното, храната и търсят такива. Надявам се днес до четири от тези населени места да се стигне. Остава само едно село, но нямаме техника. Оказа се, че този сняг е непосилен за леките машини. Имаме готовност, ако се наложи със шейни или по друг начин да доставим необходимото. Село Пресока е критичното, каза Мирослав Янчев

В една вила "Панорама", която е близо до село Пресока, има четири човека, които са там блокирани от пет дена. Доколкото имам информация от близките им хора, те са добре. Освен че в Мадан има наводнени рудници, всички помпени станции са наводнени. Липсата на ток и това, че се изискваше непрекъснато водочерпене, доведе до наводнения на помпените станции. Надявам се, че хората от ЕСО работят и възстановяват щетите. Искам да информирам колегите по поречието на р. Върбица и р. Арда, че този сняг ще премине през всички тях. Имаме горчив опит от преди няколко години, когато снеготопенето стана бързо. Не искам да мисля за това какво ще стане... Важно е да съблюдаваме нивото на реките.

Янчев допълни, че в следствие на наводненията в рудниците, щетите ще са за милиони левове. 

Разчистени са главните пътища в района на Лъки – най-пострадалата община в Пловдивска област. 

Петър Велков, председател на Общинския съвет в Лъки, съобщи за "Хоризонт", че в района вече няма бедстващи хора, но последствията от силния снеговалеж тепърва ще се изчисляват.

Кметът на Рудозем Румен Пехливанов обясни, че в района все още има села, откъснати от света:

Те са три на брой. През нощта успяхме да пробием до четири села. Там всичко е наред. Има затруднения заради големия сняг, паднали дървета върху пътя. Над 50 човека с резачки отиват да разчистят дърветата. Надявам се в рамките на деня да стигнем до тези села. Снощи, със съвместните усилия на пожарната, успяхме да доставим хляб и неща от първа необходимост. Успяхме да пуснем достатъчно мощен агрегат, с който захранихме болницата. Надяваме се днес да се проходят и всички електрически далекопроводи.
Но моята преценка е, че поне 15 дни ще са необходими да възстановим захранването в селата, защото има много паднали стълбове. Говорим за милиони левове щети и най-вече за наводнения рудник.

Чуйте мненията от звуковите файлове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Над 600 населени места в страната все още са без ток. Бедствено остава положението в 8 общини

Бедствено остава положението в Смолян, Кърджали, Лъки, Велинград, Сърница, Гълъбово, Минерални бани, Якоруда и село Ерул в община Трън , съобщи за новините на "Хоризонт" дежурният в "Гражданска защита". Без ток са 615 селища. Има доста затворени пътища,..

обновено на 10.03.15 в 10:38