Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Москов е разпоредил проверка по случая с лекаря от Стара Загора

| обновено на 19.03.15 в 16:31

Министърът на здравеопазването Петър Москов е разпоредил пълна проверка по случая с д-р Иван Вуцов в Университетската болница "Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора, където лекарят завежда Отделението по инвазивна кардиология в Клиниката по кардиология, съобщиха от пресцентъра на министерството. Мярката е предприета, след като разследване на „Хоризонт“ установи, че доктор Вуцов има фалшиво свидетелство за специалността "Кардиология“.

Освен в университетската болница в Стара Загора, от министерството са изискали и от Медицинския университет в София във възможно най-кратки срокове да се направи обстойна проверка на всички документи, свързани със специализациите на доктора, потвърди за „Хоризонт“ проф. Алексей Алексеев - главен секретар и заместник-ректор на университета.

При полицейски разпит калиграфката на Медицинския университет е заявила, че почеркът във фалшифицираното свидетелство за кардиология на д-р Иван Вуцов не е нейният. Утре доктор Славка Йорданова – директор на Регионалната здравно-осигурителна каса в Стара Загора трябва да представи случая с доктор Вуцов пред своите началници в НЗОК. В писмо от 19-и февруари тази година Медицинският университет в София уведомява директора на Университетската болница в Стара Загора, че д-р Вуцов е изваден от списъка на инвазивните кардиолози в България, след като е установено, че представеното от него свидетелство за придобита специалност кардиология е фалшиво. 

В хода на досъдебното производство срещу д-р Иван Вуцов са назначени технико-документни експертизи, които трябва да докажат дали свидетелството му по кардиология е фалшифицирано от него самия или от друго лице. Това съобщи за „Хоризонт“ говорителят на Софийската районна прокуратура Стефан Милев. И в двата случая обаче Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години. 

След като „Хоризонт“ започна разследване по случая, доктор Иван Вуцов е в неплатен отпуск от Университетската болница „Професор Стоян Киркович“ в Стара Загора, но е заявил в РЗОК намерение, докато тече досъдебното производство срещу него, да продължи индивидуалната си практика като кардиолог.

След като близо 20 години доктор Вуцов работи като кардиолог, на 2-ри октомври 2014-а година е поискал от Медицинския университет да му посочи условия, при които да се яви на изпит за придобиване на специалност "Кардиология". Досега отговорните институции не са поискали оригинала на свидетелството по кардиология на доктор Вуцов, а се задоволяват само с нотариално завереното копие, което може да е фалшифицирано впоследствие. Университетската болница и РЗОК не са прекъснали договорните си отношения с лекаря след получената от доцент Йовчев писмена справка от Медицинския университет, че доктор Вуцов няма придобити специалности по кардиология и инвазивна кардиология . 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Проф. Алексеев: Изпитната комисия два пъти е отказала на Вуцов правоспособност по "Кардиология“

Заместник-ректорът на Медицинския университет в София професор Алексей Алексеев коментира пред "Хоризонт" казуса с дипломата на д-р Иван Вуцов за специалност "Кардиология“: Доктор Вуцов е завършил медицина. Има си редовна диплома и..

обновено на 18.03.15 в 18:48

Д-р Вуцов от УМБАЛ - Стара Загора няма да работи до решаване на казуса с дипломата му

След интервю за "Хоризонт" директорът на Университетската болница "Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора заяви, че д-р Иван Вуцов ще излезе в неплатен отпуск, докато разследващите органи се произнесат дали свидетелството му за специализация по кардиология..

публикувано на 17.03.15 в 12:52

БЛС се е самосезирал по казуса с фалшивата диплома на д-р Иван Вуцов

Казусът с дипломата на д-р Вуцов на нас ни е известен от септември 2014 година, когато ни беше изискана писмена справка от СДВР, с която ни искат дипломите и копие на сертификатите на д-р Вуцов. Тогава проведох разговори с длъжностните лица и..

публикувано на 17.03.15 в 09:35
доктор Иван Вуцов

Шеф на отделение "Инвазивна кардиология" в университетската болница в Стара Загора с фалшиви свидетелства за кардиолог

Две фалшиви свидетелства за специалността „кардиология" има доктор Иван Вуцов, завеждащ отделението по инвазивна кардиология в Университетската болница „Професор Стоян Киркович“ в Стара Загора. Едното е издадено през 1991 година, а второто е от 1996..

публикувано на 14.03.15 в 17:42

Изобличиха лекар от Стара Загора с фалшива специалност "Кардиология"

Д-р Иван Вуцов  - завеждащ отделение по инвазивна кардиология в университетската болница "Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора, е с фалшиво свидетелство по специалността. Това става ясно от преписка на Четвърто РУП-СДВР, заведена под номер 2023 от..

обновено на 13.03.15 в 16:43