Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Благовещение – утрото в „Точно днес”

Трудно занимание е да откриеш благи вести  извън евангелския прочит.

Съпреживяването в храма е възможност. Личната убеденост и вяра сами по себе си са благовестие. Да си ги пожелаем !

 И да отворим динамиката на деня: само днес, в  екипа на Радио Пловдив  ще се включат двама пловдивски ученици .  Те са част от инициативата „Мениджър за един ден”,  в която  български ученици от цялата страна  ще преживеят един реален работен ден, като влязат в ролята  на представители на бизнеса,  на държавни иобщински институтции. Инициативата в Пловдив е под патронажа на кмета на града Иван Тотев, който ще отстъпи мястото си за един ден на единайсетокласничката от Търговската гимназия Петя Проданова. Разговор с координатора за Пловдив  Огнян Димитров.

Как се стигна до закон  за защита на учителите?   А учениците  как ще  се пазят едни от други  ? Освен насилие, какво доминира в  моделите  за подражание днес  ?  Коментар на психолога Иван Игов.

Един от колоритните пловдивски квартали – Хаджи Хасан махала е  дискусионен обект на  първата за годината „Беседка за града” на фондация „Отворени изкуства”. „Хаджи Хасан махала е един неразказан пловдивски модус вивенди, своеобразен анклав между миналото, настоящето и бъдещето. В махалата съжителстват етноси с характерните им култури. До калдъръмените улици има и паваж, и асфалт, и откровени, непокрити с настилка сокаци. До модерните сгради се кипри тежък ориенталски разкош, а до него-схлупени полуразрушени къщурки.” Думи на Катрин Сариева модератор на разговора  в „Беседката” и събеседник в „Точно днес”.

„Точно днес” ви каним и на „Изкачване с глухарче” – ако е в ръката на художник, е двойно по достъпно повторение на очевидната непознаваема вселена”.  Поетесата Елена Диварова е майстор в „изкачването с глухарче”.  Чуйте разговора с нея на  Стоян Терзиев, а  срещата на живо е от 18ч. в Първо студио на Радио Пловдив от 18ч.  

След 9 часа - „Кръстникът” на филмова музика Нино Рота във „Великите европейци” на Пламен Асенов.

Слушайте ни.  На 25 март. От 6 до  9.30 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02