Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквано лято с неочаквани обрати в „Ден след ден” в петък

Докъде я докарахме - работодателите да стачкуват, а работниците да търпят ниски или изобщо липсващи заплати?! Що за модел е наложената от държавата политика чрез КЕВР токът у нас да е по-скъп от този за износ? Докога държавата ще „пълни дупката в пясъка”, наречена българска енергетика, където години наред се разхищава и краде за сметка на облагодетелствани частни и чужди собственици?

Все пак някой каза „Край!” Целият индустриален сектор започва протестни действия срещу поскъпването на електроенергията. От 26 юни работодателите ще спират производствата по един час. Планираните протести и ултиматума към държавата ще коментираме със заместник-председателя на Българската стопанска камара Камен Колев.

Същевременно, на три километра от Пловдив, на жп гара Тодор Каблешков край село Златитрап, започна изграждането на обект, който по думите на кмета Иван Тотев е с голямо стратегическо и икономическо значение в регионален, национален и общоевропейски аспект. В репортажа си Иванка Петкова разказва за първата копка, водосвета и шампанското, съпътстващи старта на интермодалния терминал, който ще осигури най-бърза връзка между  железницата и пътната мрежа.

Съдебната реформа е фокусът на срещата, която се провежда в момента в Пловдив, с участието на правосъдния министър Христо Иванов, председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, членове на Висшия съдебен съвет и експерти от правосъдното министерство. Дискусията им следи на място Севдалин Палаузов.

За още една реформа - тази в армията, ще сатне дума в днешната програма „Ден след ден”. Михаил Миховски ще се включи от Военния клуб в Пловдив, където военни, учени, политолози и общественици обсъждат Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили.

С директора на Държавна опера Пловдив Нина Найденова ще говорим за фестивала Opera Open, който се открива довечера на Античния театър и ще продължи два месеца, събирайки оперни звезди от Арена ди Верона, Ла Скала, Болшой и Метрополитън.

Емилия Куюмджиева ще ни представи хора от Второто българско царство, които можем да срещнем край параклиса „Св. Трифон” над Асеновград. Там вече започна традиционният Средновековен панаир, който ще продължи до неделя. 

Интересното е от 15 до 17 часа в ефира на Радио Пловдив, очакваме ви!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02