Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ден след ден” в последния ден на юни

Aкрополис adieu? Ципрас adieu? EС adieu? – Кой е точният въпрос и днес не може да се каже, тъй като все още не е ясно дали на Гърция пак няма да й се размине.

Ще се реши ли до края на днешния 30 юни въпросът с плащането на 1,6 милиарда евро гръцки дълг към кредиторите? Дали пък в последния момент няма изведнъж да се отворят някакви вратички за удължаване на срока? Ще спре ли Европейската централна банка кранчето за Гърция или ще се окаже, че има още някой трик в арсенала си, с който да я спаси от неплатежоспособност? А след това – как Гърция ще погасява в пъти по – големите си задължения в средата на юли, както и през август?

Какво значи на практика държавен фалит? И ако светът и преди е преживявал такива, то за Европейския съюз възможният банкрут на една страна – членка ще е премиерен!

Какво ни чака нас в България от пожара в двора на съседите? Разговорът ще е с икономиста Николай Скарлатов, специалист по темата Гърция.

И още:

Кой пали отново клечката на религиозното непримирение? Провокаторът не казва ли „Дръжте провокатора!” Мюсюлмани от цяла Южна България се събраха пред "Куршум джамия" в Карлово с настояване тя да стане действащ храм, а не да бъде превърната в музей. За мирния им протест и реакциите на карловци е репортажът на Иванка Петкова.

Два месеца и половина след нагло шофиране, отнело живота на 6-годишно дете, бизнесменът Цветан Пъков от Панагюрище получи присъда от шест години затвор. За днешното решение на съда в Пазарджик, за реакциите на двете страни в процеса и разказите на свидетели, които са били блъскани от автомобила на бизнесмена, но са били подкупвани да мълчат и да не подават сигнали срещу него – обобщението е на кореспондентката ни Невена Петрова.

С какво се храним и може ли данък срещу вредни продукти да направи менюто ни по-здравословно? Как реагираха гражданите и бизнеса на предложението на здравното министерство да се въведе от 3 до 10 % данък за вредни храни? Като признаваме, че тютюнопушенето е вредно, не трябва ли да признаем, че и консумирането на определени храни е опасно? – Търсим коментара на специалиста – проф. Донка Байкова, виден специалист по хранене и диететика.

Ще говорим и с Дани Каназирева - лидер на политическа партия „Съюз за Пловдив". Поводът е официалното представяне тази вечер на кандидатите на партията за районни кметове на Пловдив и за заместник-кмет по културата. Ще коментираме амбициите и шансовете за спечелване на местните избори в Пловдив наесен. 

Усещането за лято ще подсилим с аромата на дъхави билки - уханието ще е на Жълт кантарион, наричан още Христова чудотворка или Христова кръв. 

Започваме след новините в 15 и ще сме заедно до 17 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02