Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората, природата и делата в "Ден след ден" в петък

Бомби за тези, които вземат оцветени горива и ги търгуват, готви премиерът Бойко Борисов. Той е категоричен, че държавата ще вкара в ред търговията с горива с ударни промени в наредбите и стабилна организация на работата.

Откъде трябва да се започне? Защо на прицел отново са „дребните риби“ – собствениците на малки бензиностанции, а не „акулите“ и защо държавата отново не пипва картелите, които са два – „Нефтохим“ и акцизните складове?

Отговорите търсим от Христо Димов – председател на Сдружението на собствениците на бензиностанции и газстанции.

Как Пловдив се справя с последиците от вчеращната буря и рекорден по количество дъжд? Директорът на Общинското предприятие „Градини и паркове” Стоян Алексиев обобщава усилията на екипите в най – засегнатите райони и желанието да се реагира на сигналите на гражданите, които са повече от 250. В интервюто на Веселина Пеева с него Алексиев съобщава и за намерението на общината да купи специализирана машина, който да обследва корените на дърветата, така че да се знае кои от тях са опасни.

И още:

Поглеждаме и какво се случва на Балканите – неимоверен ръст бележи трафикът по т. нар. „Балкански път“ на бежанците, които идват главно от Сирия, Афганистан и Пакистан, със заветното намерение да се доберат до Западна Европа, основно Германия.

Македония обяви извънредно положение, капитулирайки пред яростния наплив на бежанците. Хиляди бежанци все още остават блокирани в ничията земя между Гърция и Македония.

Същевременно, в Гърция премиерът Алексис Ципрас подаде оставка и насрочи предсрочни избори на 20 септември. Предсрочно ще избират и в Турция на 1 ноември.

Какво става на Балканите? Къде са те в геополитическата игра в Европа и в световен мащаб? Разговорът ще е със Симеон Николов – директор на Център за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

Отзивчиви ли са пловдивчани към идеята за здравословно хранене и устойчив начин на живот? Активни ли са производителите на сезонни плодове в региона? Какъв е интересът към устойчивото градинарство, традиционна преработка на плодове и зеленчуци и към автентичната кулинария? – разговаряме с Гергана Кабаиванова, председател на сдружението "Устойчиво общество" и създател на сайта „Органично“.

Севдалин Палаузов представя в аванс програмата на Полинерок фест, който започва на 3 септември в Пловдив. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02