Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Обръща се по-голямо внимание на други гранични държави в ЕС, отколкото на България

Маргарита Попова: В България вече има "горещи точки", изградени с много труд и според европейските изисквания

| обновено на 24.09.15 в 19:11
Снимка: БТА

България е поискала да бъде разглеждана като "гореща точка" и външна граница на ЕС, защото тя вече е такава, стана ясно от изказването на Бойко Борисов по време на конференцията "Бежанската вълна и предизвикателствата пред националната сигурност", организирана от "Института за стратегии и анализи".

За премиерът не е редно лидерите на ЕС да обсъждат как да подпомогнат Италия, Гърция и други страни, които в момента имат сериозен миграционен натиск, а да не се обсъжда помощ за България.

В момента се обръща много по-голямо внимание на други гранични държави в ЕС като Италия и Гърция, отколкото на България, каза Борисов и допълни, че на Европейския съвет е настоявал, че погледът на Европа трябва да бъде насочен и към нашата страна като външна граница на Съюза:

Гърция и Италия ще получат финансови средства, ние какво ще правим? Продължаваме да взимаме пари от бюджета и да плащаме за тях.

По темата с т.нар. "горещи точки" Борисов наблегна на това, че и в момента в България има такива. Това са бежанските центрове и идеята му е била да насочи вниманието към факта, че страната ни полага всички усилия да действа солидарно, но икономическият ѝ капацитет е ограничен.

България и сега си има "горещи точки". И сега изградихме бежански лагери, но те не искат да седят там. Ние отдавна сме изградили тези центрове. "Гореща точка" е център, в който легалните, непреминаващи през зелената граница хора, минават на нашите КПП. И ние не можем да ги отблъскваме, те идват и влизат. Там им се взимат пръстови отпечатъци, регистрират се, и по смисъла на поетите ангажименти ги настаняваме в бежански център.

Борисов подчерта, че преди да бъде говори за "горещата точка" е имал няколко прдложения за справяне с кризата, а именно създаването на зони за сигурност на територията на Сирия и Либия, за да може тези хора да са близко до родните си места и след това да се върнат там.

Решение за кризата в Сирия може да бъде намерено и чрез достигането до единно становище между САЩ и Русия, заяви премиерът Бойко Борисов и допълни:

Мисля, че се опитах максимално да защитя интереса на страната  и хората, запазвайки цялата хуманност и  готовност на България да участва в общия европейски процес, поставяйки темите и проблемите точно такива, каквито са.

Относно "горещите точки" вицепрезидентът Маргарита Попова коментира:

Когато прочетох информацията, че България е поискала да стане "гореща точка“ се смутих и си казах, че ние тези "горещи точки" ги имаме и с толкова труд ние от няколко години ги правим. Това са центровете в Баня, София, Пъстрогор, Харманли. Това са все регистрационни центрове, посредством които България изпълнява по най-добрия начин, според възможностите си, европейските и човешките задължения.

Проф. Димитър Йончев коментира, че "гръбнакът“ на кризата е в това, че Русия е потърсила мястото си в някакъв нов баланс, в ново равновесие, след като беше изгонена от санитарната зона в Европа и загуби Ирак и Либия. Сега прави отчаяни усилия да се закрепи в Сирия. 

Цялото изказване на премиера Бойко Борисов по време на конференцията, както и репортажа на Лъчезар Цветков, може да чуете в звуковите файлове.

Изказването на премиера Бойко Борисов и репортажа на Лъчезар Цветков можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Кунева: Вариантът с откриването на центрове е възможен, ако страната го поиска

В Смолян вицепремиерът   Меглена Кунева коментира, че вариантът с откриването на регистрационен център за бежанци е възможен само ако страната го поиска, в случай че напливът на бежанци е в размер, при който не може сама да се справи. До момента има два..

обновено на 24.09.15 в 15:39

Ева Паунова: Не е обсъждано "горещите точки" за бежанците да бъдат ситуирани у нас

Евродепутатът от Европейската Народна партия Ева Паунова посочи, че центровете за прием на мигранти - т.нар. "горещи точки" трябва да бъдат разположени извън територията на България. Паунова посочи, че страната ни не е поискала у нас да има подобен..

публикувано на 24.09.15 в 11:58

Меркел: В България може да има регистрационен център за бежанци

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) обещаха милиарди евро допълнителна помощ за регионите, от които идват бежанци. В декларация след извънредната си неформална среща правителствените ръководители потвърдиха готовността да приложат Плана за действие по..

обновено на 24.09.15 в 09:07

"Горещи точки" в България - реакции на политическите сили

Преди да се заговори за "горещи точки", е необходима достатъчно надеждна и обективна информация от службите за сигурност. Това каза в кулоарите на парламента говорителят на БСП Атанас Мерджанов : Ставаме свидетели за пореден път как горещите, важни..

публикувано на 24.09.15 в 13:41

Джамбазки: Неприемливо е създаването на "горещи точки" в България

Предложението да се създадат "горещи точки“ на територията на България е неприемливо. Това значи да се превърнем в санитарна и несигурна зона, коментира пред “Хоризонт” в предаването “12+3” евродепутатът Ангел Джамбазки . Според него идеята за..

публикувано на 24.09.15 в 13:47