Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образованието, децата и силните на деня в следобеда на 29 септември

Снимка: edu-fair.eu

Хладно ръкостискане, строги лица и различно мнение  за конфликта в Сирия. Така започна и завърши  срещата на четири очи между руския президент Владимир Путин и държавния глава на САЩ Барак Обама – първата за двамата държавници от юли 2013 г. насам.

Двамата лидери се договориха да координират действията на своите военни спрямо Сирия, но останаха на различни мнения за бъдещето на президента Башар Асад.

Така отношенията между двете световни сили остават хладни, отворени за контакт и без опит да „печелят точки” една от друга. 

В същото време бежанският поток не спира и Европа, пред прага на зимата, трябва да се справи с нарастващата хуманитарна криза.

Темата коментираме в програма „Ден след ден” със Соломон Паси, бивш външен министър на страната ни.

Образованието и новия закон, който така и не приеха днес депутатите,поради липса на кворум в НС – за плюсовете и минусите в проекта, за бъдещето на децата ни и за посоката на реформата ще говорим с  Петър Зарев, председател на Национално движение за защита на образованието.

В добавка  до 17часа ще научите за възможностите за обучение в европейските училища -Изложението "Европейско образование"  гостува на Пловдив. Представители на над 50 университета  представят възможностите за обучение в тях и условията за кандидатстване.

Ще научите и  за "Новото в новия български правописен речник", книгата на  главен асистент д-р Теофана Гайдарова от Пловдивския университет, която представя на достъпен и разбираем език правилата, изключенията, новостите и нерешените проблеми в българския правопис и пунктуация. 

Преди това обаче посоката е Белозем, където все още не е отменено бедственото положение.

Слущайте ни!  Започваме след новините в 15 часа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Галин Никифоров

Галин Никифоров в "Добро утро, ден!"

През тази седмица, преди лятната ваканция за "Добро утро, ден!" излъчваме разговора с писателя Галин Никифоров. Той участва в "Пловдив чете 2024" и беше гост на Радио Пловдив. Галин Никифоров (роден 1968 г.) е сред открояващите се имена в съвременната българска литература. С писателя говорим  за България, времето и Пловдив, в първата част от..

публикувано на 17.06.24 в 09:38

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55