Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 3 декември трябва да има единен регистър в ЕС на пътниците в самолетите

| обновено на 20.11.15 в 16:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС обещаха до 3 декември да приемат единен регистър на личните данни на всички пътници, които резервират самолетни полети. На извънредната си среща в Брюксел министрите поискаха от Европейския парламент бързо да одобри законодателните промени, обясни представителят на Франция Бернар Казньов:

Нито един френски и европейски гражданин не би разбрал, ако продължава да се пречи на списъка с регистрационни данни, който е необходим инструмент, още повече, че законодателната рамка съдържа допълнителни разпоредби за защита на личните свободи.

Относно техническия спор колко време този регистър да пази в архив данните на гражданите, без те да са анонимни за службите и дали да се ползва този списък с имена за по-широк спектър от трансгранични престъпления, правосъдният министър Христо Иванов коментира, че не става въпрос тук за жертване на гражданските свободи:

Не съществува избор между свобода и сигурност. Напротив, ние трябва, засилвайки сигурността, да гарантираме в по-висока степен свободите, с които се ползваме като страни-членки на ЕС. разбира се, България винаги е отстоявала въвеждането на всички гаранции за по-висока сигурност да се случва само при изпълнение на защита на правата на човека.

Правителствата се задължават да инструктират своите служби да въвеждат своевременно данни в системата SIS II на Шенген за всеки запозодрян чуждестранен терорист, тъй като в момента това все още не се прави достатъчно.

Бернар Казньов допълни, че заради извънредното положение страната му ще продължи да прави гранични проверки по шенгенската граница с Белгия, докато е необходимо и докато има терористична заплаха:

В заключенията на Съвета по вътрешните работи се призовава Еврокомисията преди края на годината да предложи подобрения в електронните Шенгенски гранични системи, така че да се правят редовни проверки на паспортите,  включително на гражданите от шенгенските държави, които имат право на свободно движение.

Това би означавало евентуално повече забавяне при проверките на границата на българските паспорти за гражданите, които се прибират у нас от страни извън ЕС, уточни вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Френските политици поставят под въпрос ефективността на европейската система за граничен контрол

Ефективността на европейската система за граничен контрол се поставя под въпрос от френските политици. Те търсят отговор на въпроса, как Абделхамид Абауд , вероятният главен организатор на атентатите в Париж, е успял да проникне в Европа. Абделхамид..

публикувано на 20.11.15 в 12:13