Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В четвъртък следобед за Кода на хаоса

Пеперуда, размахала крила някъде в Сингапур, може да причини възникването на мощно торнадо в Северна Каролина. Уникалният феномен, наречен „Ефектът на пеперудата“, е откритие на метеоролога Едуард Лоренц. Годината е 1963-та, а научният свят е разтърсен от твърдението, че прогнозирането на каквото и да било е невъзможно, че светът е напълно непредсказуем в своите закономерности и в техните последствия.

Пренесено в социалната практика – редуват се модели на стабилност и кризи, съпътствани от специфични и конкретни управленски действия. Човекът чрез управлението подрежда системата, но пак той е този, който я руши.

Тук и сега, в днешния ден на човечеството – хаосът все повече нараства, но упорито ни успокояват, че трета световна война няма да има. Светът изглежда обаче вече е хлътнал във война от нов тип, война от ерата на световната терористична заплаха. Война, която няма начало и не се знае какъв ще е краят.

Пример: Сирийската криза навлезе в преддверието на ада - първата червена линия бе свалянето на руския "Еърбъс А321" над Синай, последваха кървавите атентати в Париж, сваленият от Турция руски бомбардировач стана третата червена линия. Ясно е, че ще бъдат прокарани още много такива линии и цялата история едва започва.

За устойчивостта и безпорядъка, за политическото, религиозното, етническото противоборство и единение ще е разговорът ни с историка доц. Бойко Маринков, ръководител на секция „Балканите след Втората световна война“ в Института по балканистика към БАН, специалист по темата Турция. 

Снимка

А тук, в Пловдив, подсилени части жандармерия и полиция охраняват консулството на Турция, заради информацията за готвени протести в големите градове по повод сваления от Турция руски военен самолет.

И още:

В ритъма на делника се потвърди обещанието, че догодина в Пловдив се намаляват данъците за трите най - използвани класа автомобили. Иванка Петкова обобщава в репортажа си потвърждението на кмета за по-нисък данък-кола и намерението от Нова година да се премахнат всички временни гаражи в район "Централен".

Емилия Куюмджиева информира за акцията срещу длъжниците на местната хазна в Асеновград. 

Дни след като КТ "Подкрепа" обяви, че на летище "Пловдив" няма масови уволнения и съкращения, от другия синдикат - КНСБ, алармираха, че ръководството неправомерно е съкратило 42-ма души и че държавата води пловдивския аеропорт към закриване. Аргументите им обобщава в репортажа си Емил Костов.

Паолина Комсалова проследява един изборен обрат в Пловдив – правото на „Кауза Пловдив“ да има четвърти общински съветник след произнасянето на административния съд.

За постиженията на пловдивските лекари е репортажът на Живка Танчева, чиито фокус е висшият пилотаж в медицината – трансплантация на стволови клетки, която вече се прави и в Пловдив.

Димитър Владимиров разказва за работата, която ще започне общината за включване на Голямата базилика в световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Заедно сме в четвъртък следобед от 15 до 17 часа в ефира на Радио Пловдив.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02