Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Black friday и за МиГ-29 - теми в "Ден след ден"

МиГ-29 в полет
Снимка: Николай Димов

Българският парламент направи първата стъпка за откъсването на българските ВВС от тоталната зависимост от Русия и ратифицира споразумението за ремонт на 6 от двигателите на нашите МиГ-29 в Полша. 

Нямаше изненади в парламентарната подкрепа, а против бяха традиционно гледащите към Кремъл БСП и Атака. А, подкрепящите управлението АБВ не участваха в гласуването, но като се има предвид от къде произхожда формацията, това също не е изненада. 

Така до купуването на нови машини за бойната ни авиация, които определено няма да са от Русия, няма да зависим от добрата воля на Москва да спазва ли сроковете по договорите или не. На този етап обаче гаранция, че новите ни партньори ще са достатъчно коректни е само общото ни членство в НАТО. Което би трябвало да е добро начало. 

Основателни ли са аргументите на опозицията и на руската РСК „МиГ“, че поляците нямат лиценз да ремонтират самолети на други страни ще питаме председателя на фондация „Български ВВС“ ген. Спас Спасов. Ще говорим и за сваления руски СУ-24 от турските изтребители и за очаквания ответен ход на Кремъл.

Шопинг манията обзе страната и в частност Пловдив, „Черният петък“ шества из повечето магазини, където въпреки работния ден, изобилства от народ. Времето, опитало се да оправдае буквално тъмния нюанс на петъка, оказа се минимална пречка за шопинг-маниаците. Иначе годишната винетка от 97 лева е скъпа, но няма пречка да пръснем в пъти по-голяма сума само за ден. Очаквайте по темата репортажа на Живка Танчева.

Отново времето не спря и не развали настроението на последователите на Дионисий – с дефилето на младото вино шества и Антоанета Петричанска.

За новия център в Пловдив за хора с редки болести ще е репортажа на Иванка Петкова.

Димитър Владимиров бе на делото за мерките за неотклонение на управители на таксиметрови компании, укривали данъци.

А Емил Костов ще ни разкаже за пловдивската среща на представителите на Българската петролна и газова асоциация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02