Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За "раждането от вода и дух" на Богоявление в "Ден след ден"

Водата очиства, лекува и помни. Тя има магическа сила затова преклонението на хората пред животворящата й същност е още от древността.

Нощта срещу Водици или Водокръщи е една от най – магичните през годината. Старите българи вярвали, че в полунощ водата започва да "чува" и да сбъдва! Затова е и наричането: Нека РЕЧЕНОТО тази нощ да бъде СТОРЕНО! Православните християни вярват, че в нощта срещу Богоявление небето се отваря и Господ изпълнява желания.

Водата е главен герой на днешния Йордановден. В основата е вярата, че с тайнството Свето Кръщение човек се ражда „от вода и дух“, тъй като приема Божието благословение.

За тазгодишното честване на Богоявление в Пловдив, Асеновград и Калофер разказват репортерите ни Стоян ТерзиевЕмилия Куюмджиева и Емил Костов. Ще научим и още за богоявленското „мъжко хоро” в ледените води на Тунджа, събрало близо 2000 души на калоферския бряг на реката.

Как родният град на Христо Ботев се преклони пред паметта и делото на най – великия си син? Емил Костов събра в репортажа си честването на 168-та годишнина от рождението на поета-революционер.

И още:

Казусът "Овергаз" - "Газпром" стигна до Брюксел. Европейската комисия ще се занимае с оплакването на българския частен разпределител от спрените доставки на монополиста „Газпром“. Оправдано ли е подозрението на шефа на „Овергаз“ Сашо Дончев, че играта е политическа и в основата й е реанимацията на „Южен поток“? Газовия казус, разиграл се в навечерието на Нова година, и последствията от него ще коментираме с енергийния експерт Стефан Гамизов.

Кризисните ситуации в света се умножават. Засега новините са за нови конфликтни точки главно на изток. Северна Корея тества успешно умалена водородна бомба и обяви, че се подсигурява с оръжие за защита от САЩ и другите си врагове.

Същевременно, новата криза в Близкия изток се разраства. Ще се стигне ли до военен конфликт между Саудитска Арабия и Иран? Как изострянето на отношенията Рияд – Техеран рефлектира върху главните, но различни поддържници на конфронтиращите се страни – Вашингтон и Москва? Как петролното богатство извлече на повърхността религиозната доктрина, пропагандираща сунитския ислям, който гледа на шиитите като еретици?

На крачка ли е светът от унищожителна война? Ще питаме Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

Бъдете с програма "Ден след ден" на Радио Пловдив от 15 до 17 часа!

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02