Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Точно днес" - за скандалите в правораздаването и жаждата за справедливост

Ефектът от скандалите във ВСС – разместване на пластовете. Целта – дискредитиране. Въпросите – множество: на кого, защо и какъв е залогът? И кой е големият губещ  от безсилието на институциите  да бъдат устойчиви върху плаващи пясъци?  И  докога  ще гърмят бушони в системата на правораздаването?  За опраскването като дефиниция на задкулисие, опасното  срастване на  властовите  влияния от  различни нива и  гражданската жажда за справедливост  ще  разговаряме  с пловдивския съдия Севдалин Божиков – бивш заместник-просъден министър  и с политолога Евгений Дайнов.

  За  необходимостта от общи усилия за противодийствие на проявите на ксенофобия, антисемитизъм, омраза и ненаучените уроци на Холокоста  - събеседник е  доц. д-р  Анна Джумалиева -  председател на Комисията за защита от дискриминация  преди  подписването на Меморандум  за сътрудничество с Организацията на евреите „Шалом“ и  началото на дискусия с фокус върху езика на омразата и обществените й проявления.

В минутите за култура след 9.00 – за  „Реалният живот на чувствата“, отразен в книга с квантова поезия ще разговаряме  с  поетесата Розалия Александрова, преподавател по български език на чужденци в  МУ – Пловдив.  


Още от категорията

Георги Тошев в "Добро утро, ден!"

Журналистът и телевизионен продуцент Георги Тошев гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. В началото на кариерата си той е работил в най-големите вестници у нас. Автор е на редица предавания. Сред тях „Другата България“ и „НепознатиТе“, а сега готви нов телевизионен проект „Децата на другата България“. Зад гърба си има редица документални..

публикувано на 25.09.20 в 10:48

Николай Бухалов в "Добро утро, ден!" на Радио Пловдив

Николай Бухалов гостува на "Добро утро, ден!" в седмицата от 14 до 19 септември. Той сподели, че е признателен на неговите треньори, че обича семейството си, и че винаги се връща в Пловдив, защото обича града.  Той призова хората да са толерантни, и да оценяваме хубавото, което е направено. Двукратният олимпийски шампион днес е общински съветник в..

публикувано на 19.09.20 в 07:58

Нина Найденова в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ни гостува Нина Найденова, директор на Държавна опера-Пловдив. Това се случва в момента, когато се провежда тазгодишното издание на Opera Open – много по-различно от останалите, тъй като се провежда в условия на действащи противоепидемични мерки сещу Covid-19. С Нина Найденова говорим за утрото, за..

публикувано на 31.07.20 в 11:54

"Добро утро, Ден" с Красимир Линков

Изкуствоведът и дългогодишен директор на Градската художествена галерия Красимир Линков гостува тази седмица в рубриката „Добро утро, Ден“. Не обича да пие кафе и не е суеверен, но има своите начини за разговор със света, който всеки ден му разкрива нещо от себе си чрез произведенията на изкуството, които галерията пази, за да ги пренесе във..

публикувано на 24.07.20 в 13:44

"Добро утро, ден !" с Русалия Кирова

В "Добро утро, ден!" гостува Русалия Кирова балерина и балетмайстор, основател на балетните паралелки в Музикалното училище и  муза на художника Димитър Киров.  Легендарната им любовна история продължава 50 години. Затова и Ди Киро ,царство му небесно, ще бъде и в този разговор.   „ Аз продължавам да  живея с него и картините му“, казва..

публикувано на 16.07.20 в 14:18