Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестни демонстрации се провеждат в Гърция в рамките на 24-часовата стачка

| обновено на 04.02.16 в 14:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция е блокирана от националната стачка. Демонстрации се провеждат в цялата страна. Гърците масово протестират срещу повишаването на данъци и промените в осигурителната система.

Тук сме всички на протести срещу правителството, срещу Европейския съюз и срещу всички гръцки проевропейски партии, които подкрепят тази антинародна политика, заявиха участници в демонстрациите.

Фермерите отново са блокирали цялата пътна мрежа, като отварят на места само за преминаване на демонстранти. Съобщават, че от утре ще засилят блокадите с вероятност за безсрочно затваряне на граници и пътища. Днес земеделците блокираха с трактори достъпа до летища и пристанища.

Затворени са държавните учреждения, училища, дори бензиностанции и аптеките. Под обсада от протестиращи гърци са сградите на кметствата и общините.

Масовото участие на гърците в днешните протести ясно показва, че правителството не може да получи в парламента подкрепа на програмите за реформи. Неизпълнението на споразумението с кредиторите, коментират експерти, ще доведе не само до политическа криза, но и до икономическа катастрофа.

Протести с такава сила Гърция не помни. Сякаш всички гърци са на улицата и протестират. Транспортът е блокиран, пристанищата са затворени, влаковете спряха, автобусите не се движат, нито една таксиметрова кола не обслужва пътници. Все едно, че Гърция е в една протестна война. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.

Гърците вече се умориха от избори. Те не искат избори, те искат просто това правителство и всички парламентарно представени партии да поемат отговорност, да водят преговори с кредиторите, които да не са на базата на тази шокова терапия. Освен трябва да има и някакво плавно смекчаване на мерките. Ако правителството на Ципрас например отново ореже пенсиите дори с едно евро, това ще е 12-ото орязване поред в рамките на 5 години.


Целия разговор чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

На граничните пунктове "Промахон-Кулата" и "Илинден-Ексохи" отново има пълна блокада

След частично пропускане на товарни и леки автомобили на граничните пунктове "Промахон-Кулата" и "Илинден-Ексохи" отново има пълна блокада. Въпреки призива на българските институции шофьорите на камиони да се въздържат от пътуване, колоната от..

обновено на 04.02.16 в 18:12