Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" - за бутафорията, историята и паметта

Вече повече от 10 дни сме свидетели на скандал, в който обществото ни, застрашено от глобалните  геополитически несъответствия, внезапно осъзна себе си и локално. В него има от всичко –  недоумение, парадокси, неясноти, съмнения за измама, подмяна с  неясно лице  и  много гъста мъгла около  визията на знаковото градско пространство с още по-знакови  пловдивски  сгради.  Разрушеният тютюнев склад на „Одрин“8 - като повод за  родолюбива  поколенческа ярост и като тема за политическа употреба и дефицит на професионални аргументи. Ще продължим разговора и днес с арх. Илко Николов – председател на САБ – Пловдив.

Изтеглянето на руските войски от Сирия – финал или начало за пореден рунд в битката за мир в региона и в Света. Какво постигна Путин с аргументите на силата, къде се провали и какви са бъдещите рискове в борбата с тероризма.  Събеседник е политологът Деян Кюранов.

 За необходимостта от кумири – истински и фалшиви,  основополагащите митове на нацията, неведомите пътища на покаянието, героизма, предателството и величието в реален човешки мащаб.  Събеседник е писателят – фолклорист  проф. във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“  Анчо Калоянов, който  днес представя  своя роман „Димитър Злочести и Войводата Патрев“ в книжарница „Хермес Централ“- Пловдив. 

В минутите за култура след 9 авторът на рубриката „Великите европейци“  Пламен Асенов  ще представи датския астроном, астролог и алхимик Тихо Брахе.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02

"Добро утро, ден" със Славка Щерева

Славка Щерева е учител по руски език и дългогодишен директор на Средно училище „Любен Каравелов“ в Пловдив, известно като „най-добрата школа за народни инстументи и народно пеене“. Убедена е, че да бъдеш учител е мисия и отговорност, с която могат да се справят само добри хора, и че зад всеки успешен директор стои екип от съмишленици,..

обновено на 14.05.23 в 10:08