Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Брюксел: Втори удар в сърцето на Европа след Париж

| обновено на 22.03.16 в 18:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 30 души са загинали и около 200 са били ранени по неокончателни данни при атентатите в Брюксел. Няма данни за загинали и пострадали български граждани. Българското посолство е в постоянен контакт с местните власти, които идентифицират загиналите и пострадалите. Сред жертвите са хора от различни националности.

Към 9.00 часа сутринта българско време два мощни взрива буквално разрушиха терминала за заминаващите на брюкселското международно летище "Завентем". Около час по-късно кръвопролитието продължи в квартала с евроинституциите, където се взриви влак на метрото на станция "Малбек".  Пострадалите бяха извозени с линейки в болници в различни точки на града. Белгийският червен кръст търси доброволци за кръводаряване. 

В белгийската столица са въведени извънредни мерки за сигурност, изпратени бяха и военни подкрепления. Спряни бяха международните влакове "Талис" до съседните държави. Учениците и учителите бяха блокирани в продължение на няколко часа в сградите на учебните заведения. Най-големият белгийски интернет доставчик "Теленет" обяви, че всички точки за безжичен интернет в Брюксел ще работят в режим на безплатен открит достъп. Привечер гарите бяха отворени, за да могат хората, които живеят извън столицата, да се приберат по домовете си. Утре се очаква да училищата да бъдат отворени и учебните занятия да продължат нормално, освен ако Националният съвет по сигурността не реши друго. Службите за сигурност извършват непрекъснато обиски в различни точки на белгийската столица.

Жена, която за секунди се е разминала на експлозията на метростанция "Малбек", разказа:

Излизах от метрото и прекосявах улицата, когато чух експлозията. Всички стъкла се счупиха зад гърба ми. Всички тичаха. Автобусът на улицата спря и хората избягаха от него. Една ранена жена лежеше на земята. 

Европейската комисия в Брюксел е блокирана от военни и полицейски части, съобщи пред "Хоризонт" вицепремиерът Ивайло Калфин. Той е пристигнал в Комисията по времето, когато са станали взривовете в метрото, но е използвал градския транспорт. Всички институции в града работят в кризисна ситуация:

Това, което се случва в момента, очевидно от страна на терористите е в отговор на натиска, който има върху терористичните организации, включително скорошните реакции в Брюксел. Разбира се, това е темата. Всички колеги говорят за него. На заседанието има комисари, комисар Кристалина Георгиева, която отговаря и за сигурността на ЕК си тръгна по-рано по тази причина от заседанието. Очевидно е, че целта на терористите е да сеят уплаха и паника в града. Точно на това не трябва да се поддаваме. Никоя страна от Европа не е защитена от тероризма. Поне за известно време ще трябва да дадем предимство на сигурността, за да могат службите да се справят с терористите. 

Шарл МишелБелгийският премиер Шарл Мишел потвърди, че експлозиите и на летището, и в метрото са резултат от терористични актове:

Знаем, че по всяка вероятност загиналите са много. Множество са ранените, някои от които тежко. В този черен момент за страната ни ви призовавам за спокойствие и солидарност. Изправени сме пред трудно изпитание, но трябва да го посрещнем единни. Напълно сме решени да се справим с тази ситуация по възможно най-адекватен начин.

Повишена е сигурността на сградите на правителството, европейските институции и на централата на НАТО в Брюксел. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг беше остър в реакцията си:

Стоим до нашия съюзник Белгия в този черен ден. Това е атака, извършена от страхливци, срещу нашите ценности и нашите свободни общества. Тероризмът няма да победи демокрацията и няма да отнеме нашите свободи.

Въведен е извънреден контрол по сухопътните граници на Белгия, летищата, гарите и пристанищата. Подсилена е охраната на атомните електроцентрали.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Българските държавници осъдиха терористичните актове в Брюксел

България остро осъжда терористичните актове в Брюксел. Това се казва в съболезнователна телеграма на президента Росен Плевнелиев до краля на Белгия Филип, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Новината за терористичните актове на летище..

обновено на 22.03.16 в 13:12

Външното ни министерство няма данни за пострадали българи в Брюксел

До момента няма данни за пострадали български граждани при взривовете на летището в Брюксел, съобщи Министерството на външните работи. От там посочват, че са в постоянна връзка с българското посолство в Белгия. При нужда от повече информация МВнР..

обновено на 22.03.16 в 13:11

Взрив и на метростанция в Брюксел, има жертви

Мотриса на метрото беше взривена на станцията "Малбек" в Брюксел. Тази метростанция е в непосредствена близост до Европейската комисия, Европейския съвет и други сгради на институциите на Европейския съюз. Броят на загиналите и ранените все още е..

обновено на 22.03.16 в 12:01

13 загинали и най-малко 35 ранени след самоубийствен атентат на летището в Брюксел

13 загинали и най-малко 35 ранени след атентата на летището в Брюксел. Това е първата официална информация на Белгийската прокуратура. Две мощни експлозии отекнаха на летището в Брюксел преди 9.00 часа българско време тази сутрин. Според информация..

обновено на 22.03.16 в 12:12

Мажд Алгафари: България не е застрашена от бомбени атентати

България не е застрашена от терористични атентати. Това прогнозира пред “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Мажд Алгафари : Самоубийствените атентати в Европа лека-полека ще се увеличават. Няма как да ги предотвратим. Те са организирани на високо..

публикувано на 22.03.16 в 15:32

Абуаси: Информация за терористични цели в Брюксел и Франция службите са имали още през 2014-а

В близко бъдеще ще има още терористични атентати в Европа . Опасявам се, че трябва да свикваме с атаките . Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни въпроси:  Конкретна информация за тези..

публикувано на 22.03.16 в 14:53

Франция, Германия и Холандия засилиха охраната по границите

Франция, Холандия и Германия увеличиха мерките по границите си след атентатите в Брюксел. Париж разполага допълнително 1600 полицаи по граничните пунктове, летища, пристанища и гари. Атаките в Брюксел са удар по цяла Европа, заяви френският президент..

публикувано на 22.03.16 в 14:52