Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Граждански арести", бурки и платени паркоместа - теми в "Ден след ден"

Напоследък зачестиха информациите за т.нар. „граждански арести“ на нелегални имигранти по южната ни граница. Завъртяха се клипчета в социалните мрежи как отряди залавят незаконно проникнали на наша територия хора. Дейността им обаче е незаконна и граничи със самоуправство.

Обществото ни е раздвоено по темата, редица световни медии също я подеха, но в негативен план. Дори премиерът Бойко Борисов първоначално благодари на доброволците, но ден по-късно обясни, че неправилно е бил цитиран. Против дейността на отрядите се изказаха главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Защо се появиха тези отряди за „граждански арести“ и нарушават ли човешките права на мигрантите, нарушили границата ни, ще говорим с адв. Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.

Как реагираха жителите на Пазарджик на предложението на кмета на общината Тодор Попов да се забрани носенето на бурка в общински и държавни институции, разказва кореспондентът на БНР Невена Петрова.

Делото за спряното събаряне на полуразрушения тютюнев склад ще се гледа в София, а не в Пловдив, реши днес Пловдивският административен съд. Какви са мотивите на съда, представя Севдалин Палаузов.

Платените паркоместа в Пловдив отиват на търг, ако има повече кандидати за 1 място. Това съобщи кметът Иван Тотев по повод Наредбата за издаване на разрешения за ползване на общински имоти, която утре ще се дебатира в Общинския съвет. Подробности по важната за пловдивчани тема - от Михаил Миховски.

До 2 месеца приключва ремонтът на Природонаучния музей, сега текат довършителни работи по витрините и във вътрешността на сградата. Какво ще могат да видят посетителите в музея през лятото, разказва Живка Танчева.

Пловдив отново ще бъде домакин на пролетния Панаир на занаятите, който стартира с рекорден брой участници. Репортажът по темата е на Галя Митева.  

Слушайте ни по Радио Пловдив от 15.00 до 17.00 часа!


Още от категорията

Скулпторът Цвятко Сиромашки в "Добро утро, ден!"

Какво е общото  между твърдостта на камъка и фината изящност на едно цвете? Отговорът на този въпрос ще бъде по-лесен, ако уточним, че цветето е точно  хризантема. И ако все още се затруднявате да откриете отговора, ще ви помогне известният български скулптор и най-вече пловдивчанин, чието име също е свързано с цвете – Цвятко Сиромашки ...

публикувано на 21.02.20 в 16:06

„Добро утро, Ден“ с актрисата Ивана Папазова

Тази седмица, не на сцената, а пред микрофона Ивана Папазова ни разказа за своето утро, хаосът, който я побърква, но остава денят и ангажиментите да се движат в своята закономерност. Обича да „изчезва“,  да се скрие в прегръдката на природата. Връща се назад във времето със спомени за килима от минзухари, планинските мъгли и безбрежните семейни..

обновено на 14.02.20 в 11:27

"Добро утро, Ден!" с Разказвача на приказки

Тази седмица спорихме със зрелостта, която самонадеяно смята, че вече не сме във възрастта за приказки, защото сме сериозни хора, бързо и трудно живеем и въобще не ни е до приказния свят. А дали е така и защо не е -  чухме в разговор с Разказвача на приказки. Истинското му име е Константин - Кирил Иванов. Кръстен е на двама дядовци, не на философа, но..

публикувано на 07.02.20 в 09:28

Журналистът Иван Тропанкев в "Добро утро, ден!"

Българският писател и журналист Иван Тропанкев е гост на рубриката ни в последните дни на януари. Питаме за началото на деня му, а той добавя защо проблемите с мръсния въздух толкова го дразнят. Кога си казва „писна ми!“, както и за оценката му за Пловдив - Европейска столица на културата. Авторът е известен с белетристиката си и дългогодишните си..

публикувано на 31.01.20 в 09:59

Професор Димитър Шишков в "Добро утро, ден!"

В „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Димитър Шишков, известен лекар, шеф на Клиниката по урология в УБАЛ „Пловдив“, преподавател в Тракийския университет и бивш депутат. Професор Шишков никога не се притеснява да изразява  мнението си, но винаги го прави с чувство за хумор. Категоричен е, че няма да напусне България,..

публикувано на 24.01.20 в 10:38