Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христос Воскресе от Пловдив, Бачково и Оборище!

Снимка: Иво Чолаков

На втория ден на Великден програма "Точно днес" е с две теми и разказите за тях.

Празникът в сърцата на християните и героизмът на Априлци отпреди 140 години.

Игуменът на Бачковският манастир архимандрит Симон благославя Възкресение Христово. Той разказва и защо тази година пещерата над Бачково, където е открита иконата на Богородица е затворена, но тържествената лития ще стигне по традиция до аязмото на параклиса.

Писателката Елена Пеева – Никифоридис между Гърция и България с последния си разказ  „Селма” за емигрантите християни и за неизличимата болка да се откажеш от себе си и от родината.

Художникът Анастас Константинов за имения му ден, за вярата на твореца, за излекуваните страсти и отмерените години до 2019, когато Пловдив е Европейска столица на културата.

В музея влизаме с историците, за да представим книгата „Ела в моя музей”. Главният уредник на Регионалния исторически музей в Пловдив Мария Карадечева и авторът д-р Стефанка Кръстева за увлекателната страна да учиш и съпреживяваш историята ни в  музея.

Априлското въстание и личностите – с дух на изследовател за тях говори проф. Людмил Спасов от ПУ, който ще открои имената на героите, призвани на 20 април 1876 г. да ни събудят  от робството. България  помни: жертвите са над 30 000 българи, опожарени са 80 села , други 200 са напълно унищожени.

Директорът на Историческия музей в Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов ни води до Оборище, където на 2 май са тържествата за 140 години от Априлската епопея.

Програма „Точно денс” на Радио Пловдив е от 8 до 10 часа в утрото на 2 май 2016г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02

"Добро утро, ден" със Славка Щерева

Славка Щерева е учител по руски език и дългогодишен директор на Средно училище „Любен Каравелов“ в Пловдив, известно като „най-добрата школа за народни инстументи и народно пеене“. Убедена е, че да бъдеш учител е мисия и отговорност, с която могат да се справят само добри хора, и че зад всеки успешен директор стои екип от съмишленици,..

обновено на 14.05.23 в 10:08