Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС с разногласия за старта на преговорите за излизане на Великобритания от общността

| обновено на 28.06.16 в 20:46
Снимка: БГНЕС

Лидерите на Европейския съюз започнаха кризисна среща без яснота за бъдещето на Великобритания като страна-членка. Лондон все още отказва да поиска формално напускане, а 27-те останали държави имат разногласия относно датата на започване на преговори.

Нито дума не каза британският министър-председател в оставка Дейвид Камерън относно датата, от която страната му желае да напусне Съюза:

Много се надявам на възможно най-близки отношения в търговията и сигурността, защото те са добри за нас и за нашите съседи.

Президентът на Франция Франсоа Оланд е сред лидерите, които настояват за ускорени преговори:

Няма време за губене. Днес целият свят ни гледа. Европа трябва да поеме своята отговорност и да защити собствения си интерес.

Холандският лидер Марк Рюте обаче посочи:

Трябва да им дадем глътка въздух, за да въведат ред в политическата си къща.

Германският канцлер Ангела Меркел повтори, че няма да има преговори, докато Великобритания официално не подаде заявление за напускане:

Важно е да намерим решения по въпроси като конкурентоспособността, работните места и 27-те членки да се споразумеем заедно по тях.

България също иска максимално бързо да започнат преговори за условията по раздялата, но премиерът Бойко Борисов изрази оптимизъм, че с Лондон ще има споразумение:

Всичко това дава несигурност, дава възможност за нови популисти да се изявяват с какви ли не предложения. Така че, както се казва, път за Великобритания да се върне назад в европейското първенство по футбол след Исландия няма. За другото – мисля, че като мине първоначалната емоция, във всички може да се намери едно добро решение, защото Великобритания си е на мястото. Тя е в Европа. Тя е част от нашата икономика и част от нашата интеграция.

Според Борисов българските интереси в преговорите с британците трябва да представлява ЕК.

По-рано във вторник мнозинството евродепутати поискаха от Дейвид Камерън още днес да задейства процедурата по напускане на Евросъюза. На извънредна сесия в Брюксел те гласуваха резолюция с 395 гласа "за" срещу 200 "против", която ще бъде представена на срещата на лидерите от председателя на ЕП Мартин Шулц.

Министър-председателят на Обединеното кралство незабавно, още днес или утре да уведоми колегите си в Европейския съвет относно резултата от референдума и да задейства процедурата по оттеглянето, се казва в текста, подготвен от водещите парламентарни групи на Европейската народна партия, Европейските социалисти, Либералите и Зелените. 

Резолюцията няма юридически обвързващ характер за Лондон, но е политически важна, тъй като всяко договорено споразумение между 27-те правителства и британските власти, трябва да получи одобрението на Европарламента. Техните мотиви – предотвратяване на вредната за всички несигурност и съхраняване на целостта на Съюза

Според партиите преди сключването на споразумението за оттегляне не могат да бъдат договаряни каквито и да било нови форми на взаимоотношения между Обединеното кралство и ЕС. Резолюцията настоява още за рестарт и реформа на евроинституциите. 

Макар и да е възможно някои държави-членки да изберат една по-бавна или по-слаба интеграция, ядрото на ЕС трябва да бъде засилено, се казва в документа. Призовава се Съветът да промени поредността на ротационните председателства, за да не се допуска британското напускане да попречи на всекидневната работа на Съюза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Жан-Клод Юнкер

Юнкер призова евроскептичните британски депутати да напуснат още сега

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че забранил на подчинените си всякакви разговори с представители на британското правителство, преди то официално да задейства процедурата по напускане. В реч пред Европейския парламент Юнкер призова..

публикувано на 28.06.16 в 12:20

Светослав Терзиев: Възможно е Великобритания да остане в ЕС

Трябва да се изясни британците излизат или не излизат, тъй като до момента те не излизат. Положението на Великобритания формално е същото каквото е било и преди референдума, докато тя не подаде молба за задействане на процедура. Докато няма процедура,..

публикувано на 28.06.16 в 13:12
Aнгела Меркел

Ангела Меркел: Лондон да не очаква привилегии в преговорите за излизане от ЕС

Гер м анският канцлер Ангела Меркел предупреди, че ЕС трябва да да вземе мерки, за да обезкуражи и други държави след Великобритания да поискат напускане на общността. Пред Бундестага Меркел заяви, че Европа е достатъчно силна, за да преживее..

обновено на 28.06.16 в 16:38
Джордж Озбърн

Озбърн: Британското правителство трябва да повиши данъците и да съкрати разходите след референдума

Британското правителство ще трябва да повиши данъците и да съкрати разходите след референдума за излизане от ЕС, заяви финансовият министър Джордж Озбърн . Вече се намираме в продължителен период на приспособяване към живота извън Евросъюза. Трябва..

публикувано на 28.06.16 в 10:53
Найджъл Фарадж

Фарадж: ЕС ще пострада повече, ако нямаме споразумение за свободна търговия

Лидерът на Британската партия на независимостта Найджъл Фарадж заяви пред Европейския парламент, че ако няма сделка за свободна търговия между Великобритания и Европейския съюз, последиците ще бъдат много по-лоши за Съюза: Обединеното кралство..

публикувано на 28.06.16 в 14:54

"Върджин груп" е загубила около една трета от стойността си след Брекзит

Британският конгломерат "Върджин груп" е загубил около една трета от стойността си след вота в полза на Брекзит, съобщи основателят и председател на компанията Ричард Брансън , цитиран от Ройтерс. Той допълни, че заради решението на Великобритания да..

публикувано на 28.06.16 в 13:58