Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имаме 5 млрд. лв за реакция при бежанска криза, риск няма

Събитията в Турция на този етап едва ли ще предизвикат сериозна бежанска вълна. Такъв риск няма, но въпреки всичко, държавата ни може много бързо да реагира и да отговори на всяко едно финансово предизвикателство. 

Това заяви пред Радио Пловдив председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя посочи, че „касичката“ е фискалният ни резерв, където вече има събрани над 12 милиарда лева. С тези пари може да се реагира на рязка бежанска криза или рязък проблем в банковата система пред вид очакваното в средата на август оповестяване на резултатите от оценката на активите там. 

Стоянова подчерта, че около 5 милиарда лева във фискалния резерв са т. нар. целеви средства, които не трябва да бъдат пипани за други цели, освен при криза. Тези целеви средства са всъщност Сребърният фонд, който е вид резерв на пенсионната система, както и фондовете за извеждане на реакторите на АЕЦ „Козлодуй“. Ако има необходимост, тези целеви средства могат да се ползват на чисто заемен принцип, обясни председателката на бюджетната комисия. 

Тя определи като основателни, но само до определена степен критиките, че събраните във фискалния резерв средства са „блокирани“, тъй като не носят доход, а едновременно плащаме заеми и лихви по тях. По думите на Стоянова, в момента лихвите по тези заеми са изключително изгодни, а и рейтингите на България като финансов оператор са високи. 

Необходимо е да има заделени средства, с които да се реагира на рискове или евентуални предизвикателства, подчерта Менда Стоянова. Тя припомни примера от преди две години с фалита на КТБ, когато заради липсата на средства, с които да се плати на хората, се наложи промяна в държавния бюджет. Тази промяна се случва досто по-сложно, бавно, а много често и късно, каза Менда Соянова.

България едва ли ще почувства в краткосрочен план директно и пряко някакъв финансов ефект от Брекзита, коментира още Стоянова. Тя се позова на факта, че страната ни няма голям търговски стокообмен с Обединеното кралство и не участва активно на финансовите пазари. 

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43

Сайт за Родопите открива планината за туристите

Родопи травъл е нов електронен портал, който подробно информира за планината и местата в нея. За проекта, в програма "Точно днес" разговаряме с Фатме Молла Ахмед, която заедно със семейството й създават сайта за популяризиране на туризма в Родопите. Амбицията на местния уебсайт за пътуване е да включи всичко - от еко пътеки, пещери до места за..

публикувано на 15.08.24 в 07:01

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията...

публикувано на 14.08.24 в 10:32