Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Точно днес" - от горящите паметници до политиците и училището

Снимка: Йоханес Артинян

А след пожара – много прах, суета  и.....мъгла. Обследване, експертизи, проверки и показания. Стартира животоспасяващ процес за духовно пречистване. Ако изгорелите тютюневи складове – паметници на културата са алегория на безпътицата, то какъв е тогава народът, който зачерква  своите благодетели? Защо допуснахме да се случи вандалският акт и къде да търсим причините  между духа на Закона и „буквата“ му? Събеседници  -  проф. Ивайло Дичев – преподавател по „Културна антропология“ в СУ „Климент Охридски“ и Славчо Атанасов – председател на парламентарната комисия за култура и медии и бивш кмет на Пловдив..

Невъзможна политическа конструкция ли се оказа  обединението вляво, или  в „сглобката“ на идеи,  партийното  високомерие, безпринципността и отсъствието на интелигентност  са непреодолими препятствия? Защо БСП и АБВ не се разбраха за генерала? И какво стана с другите генерали и кандидати за президент?. Коментар на политолога д-р  Калоян Методиев.

Поведение при терор, нови училищни стандарти – за демокрация и антикорупция и продажба на вот. Какви дефицити в знанието и поведението на учениците  се очаква да запълни новият предмет „гражданско образование“, който ще бъде въведен  в българското училище? Събеседник – доц. д-р Веселин Методиев – преподавател в НБУ и бивш министър на образованието.

В минутите за култура след 9.00 -  маестро Любка Биаджони, баронеса цу Гутенберг представя едно от най-очакваните събития в Есенния салон на изкуствата – концерта на Найджъл Кенеди  под диригентската й палка на Античния театър.


Още от категорията

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02

"Добро утро, ден" със Славка Щерева

Славка Щерева е учител по руски език и дългогодишен директор на Средно училище „Любен Каравелов“ в Пловдив, известно като „най-добрата школа за народни инстументи и народно пеене“. Убедена е, че да бъдеш учител е мисия и отговорност, с която могат да се справят само добри хора, и че зад всеки успешен директор стои екип от съмишленици,..

обновено на 14.05.23 в 10:08

Великите европейци - Мефистофел /втора част/

Гримът на Фьодор Шаляпин като Мефистофел в операта „Фауст“ на Гуно обобщава много представи за образа на Дявола. Червена кожа, зловещ профил, гърбав нос, изпъкнала долна челюст и рядка козя брадичка, строг поглед. Няма рога, копита и опашка, но и не трябва - кой би допуснал такъв тип в къщата си.  BNR podcasts · Великите европлеци -..

публикувано на 31.08.22 в 10:35

Не знам дали е разумно да работим при по-високи цени на газа

Георги Богданов- собственик на консервно предприятие в Първомай, отговори в предаването "Точно днес" на въпроса как работят в разгара на кампанията. " Работим и чакаме някой да ни купи стоката. В момента имаме газ. До 31-ви юли цената беше 2200 лв. на 1000 кубика за нас. Сега коментират за още 60 % от 1-ви август. Според мен има много неизвестни...

публикувано на 04.08.22 в 10:42