Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да бъдеш или да не бъдеш "Точно днес

Въпросът на въпросите To be or not to be /  Да бъдеш или да не бъдеш,  ще прозвучи в Голямата зала на пловдивската Драма.  Английски Шекспиров театър гостува  с „Хамлет“ във фестивала „Сцена на кръстопът“. Театралната трупа  The Festival Players е базирана в Стратфорд на Ейвън - родният град на великия драматург   и играе в традицията на класическия Шекспиров театър. Представя Сава Драгунчев,  асистент на Стефан Данаилов в НАТФИЗ и  актьор в Народния театър, специализирал в Кралския Шекспиров театър. 

 „Боже, защо Господ лъже?“  и  „Аллах, милост нямаш ли?“ -  тема на разговор с  режисьора  Нидал Алгафари  по  неговите две едноименни книги, с които идва в   Пловдив  в  Културен център Тракарт.   

Обективно споразумение, компромис, или протест след извънредната вечерна сесия на Общинския съвет на Община „Марица по повод   искането на жителите на село Труд за закриване на Централата за преработка на биомаса. Събеседник е Ани Марлакова председател на Инициативния комитет на хората от Труд. 

Във "Великите европейци"  е немският художник  Албрехт Дюрер, наричан  Леонардо на Северния Ренесанс, човекът, чието куче скочи да се радва на една картина, защото обърка стопанина си с автопортрета на стопанина си. Не бързайте да го съдите за  скандалните неща в живота му, казва Пламен Асенов – това много често върви в комплект с всичко прекрасно, сътворено от кой да е гений. Ако не беше такъв, какъвто е, щяха да ни липсват неговите Адам и Ева, нямаше да я има незабравимата му „Меланхолия”, пълна с психологически и математически открития, плюс символни загадки; нямаше да имаме и гравюрата „Рицарят, смъртта и дяволът”, която показва как нищо не може да отклони човек от желанието му да изпълни мисията, за която е изпратен от бог на земята - стига преди това да е разбрал каква всъщност е тази мисия. 

 „Когато  завесата се вдигне“  е фотодокументална изложба, с която Държавен архив - Пловдив  участва   в НОЩ на музеите и галериите. 

Тя представя първите десетилетия от появата и развитието на театралното/ 1883г. / и оперното / 1953г./  изкуство в Пловдив и  превръщането му в културен център.   Много от показаните снимки са част от личните фондове на артисти и оперни певци и балетисти, които са ги дарили  в архива, разказа Мариана Вучкова, главен експерт в Държавен архив -Пловдив и автор на експозицията в интервю на  Живка Танчева.

Слушайте ни. "Точно днес". На 21 септември. От 6 до 9.30 ч. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02