Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Точно днес" - от поетите обещания до парите в държавата

Между 15 и 35 процента се вдигат основните заплати на работещите в здравеопазването, най-голямо е повишението при редовите лекари, медицинските сестри и лаборантите. Ангажиментът за това пое министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, последван  и за първи път от три години от подписване на колективен трудов договор. Осъществима ли е тази амбиция, откъде ще дойдат и за какво ще стигнат парите, белязани с хроничен дефицит в системата на родното здравеопазване – по темата ще разговаряме с д-р Галинка Павлова – заместник-председател на БЛС.

Седем са основните показатели, за които бизнесът настоява при определяне на минималната работа заплата. Кои са определящите параметри за допустимия скок на минималните възнаграждения в държавата и защо заплатите трябва да растат под натиска на пазара на труда, а не – с административни мерки – събеседник -  Димитър Бранков – заместник-председател на БСК.

Адекватно ли е публичното говорене на родните политици на дневния ред на света в предизборно време и как глобалните теми на деня рефлектират в темите, които медийната и политическа среда в държавата обговарят – събеседник – политологът  проф. Лазар Копринаров.

В минутите за култура след 9 ч. – авторът на рубриката „Великите европейци“  Пламен Асенов представя нидерланския учен – естественик Антони Ван Льовенхук. 


Още от категорията

Георги Тошев в "Добро утро, ден!"

Журналистът и телевизионен продуцент Георги Тошев гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. В началото на кариерата си той е работил в най-големите вестници у нас. Автор е на редица предавания. Сред тях „Другата България“ и „НепознатиТе“, а сега готви нов телевизионен проект „Децата на другата България“. Зад гърба си има редица документални..

публикувано на 25.09.20 в 10:48

Николай Бухалов в "Добро утро, ден!" на Радио Пловдив

Николай Бухалов гостува на "Добро утро, ден!" в седмицата от 14 до 19 септември. Той сподели, че е признателен на неговите треньори, че обича семейството си, и че винаги се връща в Пловдив, защото обича града.  Той призова хората да са толерантни, и да оценяваме хубавото, което е направено. Двукратният олимпийски шампион днес е общински съветник в..

публикувано на 19.09.20 в 07:58

Нина Найденова в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ни гостува Нина Найденова, директор на Държавна опера-Пловдив. Това се случва в момента, когато се провежда тазгодишното издание на Opera Open – много по-различно от останалите, тъй като се провежда в условия на действащи противоепидемични мерки сещу Covid-19. С Нина Найденова говорим за утрото, за..

публикувано на 31.07.20 в 11:54

"Добро утро, Ден" с Красимир Линков

Изкуствоведът и дългогодишен директор на Градската художествена галерия Красимир Линков гостува тази седмица в рубриката „Добро утро, Ден“. Не обича да пие кафе и не е суеверен, но има своите начини за разговор със света, който всеки ден му разкрива нещо от себе си чрез произведенията на изкуството, които галерията пази, за да ги пренесе във..

публикувано на 24.07.20 в 13:44

"Добро утро, ден !" с Русалия Кирова

В "Добро утро, ден!" гостува Русалия Кирова балерина и балетмайстор, основател на балетните паралелки в Музикалното училище и  муза на художника Димитър Киров.  Легендарната им любовна история продължава 50 години. Затова и Ди Киро ,царство му небесно, ще бъде и в този разговор.   „ Аз продължавам да  живея с него и картините му“, казва..

публикувано на 16.07.20 в 14:18