Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписването на СЕТА ще бъде в неделя

Джъстин Трюдо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Насрочена е нова среща на върха между ЕС и Канада за подписване на споразумението за свободна търговия, съобщиха от секретариата на Европейския съвет. Срещата ще бъде в Брюксел в неделя, 30-и октомври.

Форумът беше отложен в четвъртък заради ветото на Белгия, чийто регион Валония искаше още гаранции в текста на споразумението. След постигането на вътрешнобелгийски компромис снощи посланиците на ЕС дадоха формално зелена светлина за подписването на СЕТА. Това ще стане в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо и председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Канада приветства подкрепата на Белгия за СЕТА

Канадските власти приветстваха постигнатия консенсус от белгийските политически лидери в подкрепа на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, след като местното управление на белгийската провинция Валония даде съгласието си за обща подкрепа..

публикувано на 27.10.16 в 18:33

Извънредно заседание на страните от ЕС след обявената подкрепа от Валония за СЕТА

Словашкото ротационно председателство свиква представителите на европейските страни на извънредно заседание в Брюксел, след като Белгия обяви съгласието на валонците да подкрепят договора СЕТА. Основен акцент в извънредното заседание ще е..

публикувано на 27.10.16 в 17:12

Св. Теризев: Канадците не представляват такава заплаха за ЕС, опасенията към СЕТА са заради САЩ

Опасенията са, че ако ЕС отвори вратата за Канада, трудно ще бъде затворена за САЩ. Оттам тръгват всички опасения каква е целта на споразумението, защото като търговски партньор канадците не представляват такава голяма заплаха за ЕС. Ако..

публикувано на 27.10.16 в 17:02
Чавдар Найденов

Чавдар Найденов: СЕТА е стратегическо отстъпление на валонците, но не докрай

Не беше реалистично да се очаква валонците да спрат СЕТА, при положение че това е един парламент, че се оказва огромен натиск върху отделните му членове. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ социологът Чавдар Найденов от сдружение..

публикувано на 27.10.16 в 15:48