Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Факти и интерпретации в "Ден след ден" в петък

Бюджетът е един от най – политическите закони. Той не е само набор от числа, а отразява всички политики на правителството.

Правителството, което сега имаме, е в оставка. Парламентът обаче одобри на първо четене бюджета, изготвен от това правителство, въпреки че друго ще го изпълнява. Какви са рисковете от това?

А какво ще се случи между двете четения на този основен финансов закон – какви мини могат да бъдат заложени, ще гръмне ли и коя от тях, какви ще са последствията? Темата ще коментираме с председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която преди дни поиска бюджет 2017 да бъде изтеглен.

Унизително ниския бюджет, който в България се отделя за наука, ще коментираме с проф. Лъчезар Аврамов, директор на Института по електроника на БАН. Ще говорим за готовността на учените за протест заради липсващите стотици милиони левове за системата на науката в нашата страна, както и за европейските критерии за държавно финансиране на науката, за да е европейски цивилизована държавата.

Преди това ще говорим за лекарските грешки, тяхната доказуемост и последващите наказания. Поводът – продължаващата кампания, фокусирана върху Комплексния онкологичен център в Пловдив.

Кой и защо пося недоверието у хора, които не могат да преценят дали са лекувани грешно, или не? Това е изключително тънък психологически лед, по който скачаме с ботуши, предупреди Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели. С нея ще коментираме защо когато става дума за онкоцентъра в Пловдив идеята е „Да горим до дупка!“ т. е. да закрием тази болница?  Жени Адърска твърди още: В живота няма факти има интерпретации.

Снимка

И още:

Антибиотиците - постижение или престъпление? Незаменими, животоспасяващи ... или убийствени са антибиотиците? Но не преди 60 години, когато пеницилинът вършеше чудеса и оцеляваха осъдените на смърт пациенти с диагноза "туберкулоза", "чума", "дифтерия", "коклюш", "сифилис", "пневмония"..., а днес, когато ни лекуват с все по-мащабни, все по-широкоспектърни, от второ, трето, четвърто поколение...антибиотици, към които вече сме почти напълно резистентни. Репортажът по темата е на Елена Крушкова.

Ще говорим и за политическата криза у нас и възможните сценарии за излизане от нея. Разговорът ще е с политолога Георги Киряков, чиито любим цитат е: „От множество теории, които обясняват едно и също нещо, трябва да се предпочете най-простата.“

Бъдете с Радио Пловдив в днешния петък следобед от 15 до 17 часа!

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02