Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидати, хейтъри, Пловдив 2019 ?

Подготовката  на Пловдив като европейска културна столица през 2019, обезпокои Комисията по мониторинг и консултации в Брюксел. Констатациите  с липсите и препоръките,  и  отговорностите  на едноименната фондация, града и държавата. Коментар на артистичния директор на Пловдив 2019 Светлана Куюмджиева

Системните партии, системните откази, системните кандидати, системните политически машинации с днешна дата.  След падането на правителството на втория кабинет Борисов, сряда е денят на Патриотичния фронт  с покана да управлява. Разговор с Ангел Джамбазки евродепутат и зам.председател на ВМРО.

 „Езикът  на омразата – хейтърският дискурс и отношението към Другия“  - темата, която за мнозина  вече е начин на живот, е   в   двугодишно научно изследване на студенти и докторанти от катедра „Социология и науки за човека“ в Пловдивския университет.    Защо расте непоносимостта- до  омраза,  към Различността, към   Другостта,  стигматизирани и дехуманизирани  с хейтърското говорене ?  И само  във връзка с бежанците, ромите и мигрантите  у нас ли ?  Събеседник е доц.д-р Стойка Пенкова, ръководител на катедрата и проекта.  

„България. Версия 0.5“. Книгата  на  Орлин Тодоров  на  издателство „Изток - Запад“  коментира  принципите на демократичните системи   у нас и в  Съединените щати, където авторът живее до преди три години. Пловдивската премиера е в сряда вечер в    НБ „Иван Вазов“.

 С  д-р  Галина Арабаджиева ще говорим за коледните пости и здравето ни. Нашите баби и дядовци са спазвали постите през цялата година много усърдно и това е една от причините, да бъдат по-здрави от нас, казва холистичният лекар, която ще изнесе и лекция по темата.  

Във Великите европейци Пламен Асенов представя Кристиан Хюйгенс. Негови са думите „Светът е моя родина, науката е моя религия”.   Макар и до днес да ползваме някои негови открития, името му вече не е чак дотам известно на широката публика, както през родния му XVII век. За сметка на това то продължава да е високо почитано в научния свят, в света на математиката, физиката, астрономията, механиката, в света на мисленето и сътворяването. Защото именно нидерландецът Кристиан Хюйгенс е онзи мост във времето и величието, който свърза творческия край на италианеца Галилей с творческото начало на англичанина Нютон.

Слушайте ни. "Точно днес". На 23 ноември . От 6 до 9.30 ч. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02