Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кратък служебен коледен кабинет и кратко успокоение

Политологът Страхил Делийски прогнозира създаването на  служебен кабинет около Коледа, който ще бъде с кратък живот. Той прогонозира и успокоение, предимно в хората, заради коледните  и новогодишни празници.

Хората вече навлизат в празниците, ще спрат да се интересуват от политика, ще слушат коледни песни по молове и магазини и това ще освободи политиците от по сериозни ангажименти, каза Делийски.

Според политолога, има противоречие в казанато от президента Плевнелиев, от една страна, че този парламент е изчерпал възможностите си, и от друга, че се надява да се състави кабинет врамките на настоящето НС. Ясно прозира намерението е да се забави съставянето на кабинет, друг е въпросът защо . 

Все още е валиден и  варианта, това правителство да остане до влизането в длъжност на президента Радев, отбеляза още Делийски.

Големият проблем е, че цялата неяснота около този процес делегитимира институциите, които отговарят за него, и това още повече намалява доверието в политическите институции. Ние като граждани, нямаме яснота за това, което се случва, и това ни кара да спекулираме понякога.

Той коментира  и казаното от Корнелия Нинова, след връщането на мандата, че в тази ситуация, правителството на ГЕРБ трябва да прекрати възлагането на обществени поръчки/ 4,5 милиарда лева/,както и назначаването на посланици и членове на политически кабинети така :  Това е така при всеки край на  един кабинет. Няма политическа сила, която да не е обвинявана в подобен тип поведение, включително и тази на Нинова.

А за изказването на премиера в оставка Борисов, че референдумът по идея на Слави Трифонов е атака срещу държавността, отбеляза, че доскоро Борисов беше на друго мнение и призоваваше да си сърбаме супата, която сме надробили. Тази ситуация е  предизвикана от него и от никой друг, и залогът не е честта и достойнството на отделния политик, а стабилността на политическата система. 

Политологът напомни да се опираме на институционалната логика, която регулира процеса, и тогава, няма да говорим, че има политическа криза и че се случва кой знае какво.

Цялото интервю със Страхил Делийски е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари, арестувани за документна измама с фиктивните процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които не са й били назначавани...

обновено на 11.07.24 в 13:35

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27