Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха пореден снаряд в район "Тракия"

| обновено на 15.06.17 в 15:07

Пореден снаряд беше открит при започналата по-рано днес проверка  в район „Тракия“, съобщиха от  пловдивската полиция.  

От военното министерство уточниха, че  невзривеният авиоснаряд е намерен при изкопни работи около 13,45 часа. Боеприпасът се обезврежда на военен полигон. Дължината му е около 1 метър.  

Процедурата за обезопасяване включва транспортиране от мястото, където преди близо месец и половина бяха намерени и обезвредени 10 авиационни бомби и корозирали снаряди. 
Теренът е при при блокове 244 и 248  в район „Тракия“. Стигна се до отцепване на района и охрана от полицията. 

Според районният кмет Костадин Димитров  работата ще продължи и утре. От кметството поискаха да се извърши подробно проучване на зоната, в която навремето е имало летище. Извършено е и геоложко обследване в отцепения периметър.

Накаря ще излезем с едно изявление и ще получите пълната информация, каза Димитров. 

Припомням, че в началото на май в микрорайон А 12  бяха открити първо 3, а после още 7 снаряда и бомби. По време на акцията хората в близките жилищни блокове бяха предупредени да напуснат временно домовете си, а близките търговски обекти – да преустановят за няколко часа работа. 

Повече от 40 невзривени боеприса са открити и унищожени в страната от специализирани екипи на Сухопътните войски в страната през последните два месеца. В началото на юни от водите на Созополския залив беше извадено и учебно торпедо, след като екипаж на рибарски кораб откри шестметров метален цилиндър. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пазарджишки полицаи протестираха "спонтанно"

Спонтанен протест организиран в социалните мрежи, проведоха полицаи от Областната дирекция на МВР в Пазарджик.    Той е в подкрепа на колегите им, които направиха същото в София.   Акцията на излезлите полицаи е в израз на "несъгласието на служителите с евентуални опити за политическо вмешателство под каквато и да е форма  в работата на вътрешното..

публикувано на 12.08.24 в 14:42

Сухи треви горят над Марково

Сухи треви се запалиха в местността Кокарджа над Марково. Два пожарни екипа са на място, като огънят е вече локализиран.  Очаква се трети екип огнеборци да се включи в гасенето на пожара .   Пламъците са лумнали извън жилищната зона. От противопожарната служба увериха, че няма опасност за населението.  Във фейсбук групата на..

обновено на 12.08.24 в 14:09

Растат приходите от туризъм в Пловдив

С 1% са се увеличили нощувките в хотелите и останалите места за настаняване в Пловдивска област през юни тази година в сравнение със същия месец на 2023-а, сочат данните на Териториалното статистическо бюро в Пловдив.  62 300 души са пренощували в хотели, мотели, къмпинги, хижи и др., като по-голямата част от тях – над 75%, са българи. Повечето са..

публикувано на 12.08.24 в 13:41

Жегата изостри криминалната обстановка през уикенда

Редица сбивания, междусъседски скандали и хулигански прояви през почивните дни регистрира пловдивската полиция. Късно снощи, след натрупани емоции от стра вражда, възникнало сбиване между две компании кв. „Генерал Николаево“ в гр. Раковски. При задържането на участниците в единия са открити самоделен пистолет и газова пушка, заредена с..

публикувано на 12.08.24 в 13:15

Прокуратурата разследва инцидента с нападнатата на магистралата лекарка

Районна прокуратура-Пловдив и полицията в Раковски извършват проверка по жалбата на жена, която се оплака, че в пловдивския участък на АМ“Тракия“  е била преследвана и после нападната на крайпътна бензиностанция от непознат. По думите и, той строшил предното стъкло на колата и, а полицията се отнесла пренебрежително към станалото.  Това се случило в..

публикувано на 12.08.24 в 13:08

Свързани новини

Откриха още снаряди в район "Тракия", военни откараха находките

10 са общо снарядите , открити през последните дни в район "Тракия".  Два часа продължи днешната операцията на военните. Седем са  боеприпасите открити само днес , но те са обезвредени и отнесени, съобщиха от пресцентъра на пловдивската полиция. От военното министерство уточниха, че са  са иззети 3 броя авиационни бомби с размери 120/30 см; 3 броя..

обновено на 04.05.17 в 16:52

Бомбите са премълчана и престъпна небрежност от 80-те

Бopиc Koдиĸoв е вoeнeн иcтopиĸ, автор е на трилогия за историята на българската щурмова авиация в периода от 1938 до 2012 година. Аpx. Πeтĸo Πpoĸoпиeв 15 гoдини беше глaвeн apxитeĸт нa paйoнa. Двамата споделиха своите въпроси и версии за находките на стари боеприпаси на територията на най- младия жилищен район в Пловдив. Борис Кодиков припомни, че..

обновено на 05.05.17 в 14:43

Недопустимо е сапьорите да пристигат 24 часа след сигнала

Пет стари авиобомби бяха открити само за дни в близост до два жилищни блока в пловдивския район "Тракия".  Вoeнни caпьopи oбeзвpeдиxa опасните находки, чиято поява не учуди особено хората от квартала. Те обясняваха наличието на боеприпасите с факта, че преди време на същото място е имало старо летище. За рисковете и опасности, които крият откритите..

обновено на 04.05.17 в 17:19

Армейски сапьори обезвредиха не една, а три стари авиобомби в "Тракия"

Три се оказаха откритите снощи между блокове 244 и 248 в район Тракия  боеприпаси. Днес по обед те бяха обезвредени и унищожени от армейски сапьори на полигон край авиобаза Крумово.  Става дума за три стари авиобомби от различен калибър. Експлозивите са много стари, отлежали вероятно десетки години под земята.   Районът бе отцепен в радиус..

обновено на 03.05.17 в 18:18