Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настояще и бъдеще срещаме „Точно днес“

Финалът на деловата седмица поставяме с въпроси и отговори  за образование, здравеопазване, политика и кино.

Ключът към бъдещето ли е генетиката? 

Това  ще ни каже Националният консултант по медицинска генетика проф. Драга Тончева. Поводът, извън любопитната тема за наследствеността, заключена в ДНК-то ни, е  Балканският конгрес по генетика на човека и Националната конференция за редки болести и лекарства сираци –форуми, които се откриват днес в Пловдив под патронажа на Комисия по здравеопазване към 44-то Народно събрание.

Как децата от проблемните квартали ще се върнат в училище? 

Отговор на този въпрос потърси лично  образователният министър Красимир Вълчев, който  посети  семействата на ученици извън системата на образованието в пловдивския квартал Столипиново. Репортажът е на Антоанета Петричанска, а предприетите мерки в района ще коментираме със Стефка Симеонова , главен експерт - отдел „Образование“ в район Източен.

Точно днес до 9.30 ще чуете още:

За българската следа в т.нар. "Азербайджанска пералня", за цената на консултанските услуги –у нас и по света, за разследванията и реакцията на институциите -  ще говорим с Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

 4-то издание на фестивала „Въздухария“ край Сопот ще ни представи в репортажа си Иванка Петкова.

Ще отскочим и до родопското село Момчиловци, където започва фестивала "Киселото мляко - новият път на коприната".

На  финала -  за единственото турне за къси български филми #КИНОlove #Лято2017. Турнето обиколи почти цялата страна , а закриването  му ще е в Пловдив , където от 9 септември ще бъдат прожектирани едни от най-добрите български къси филми. За тях в аванс ще ни разкаже  Николай Стоичков, един от оранизаторите на проявата

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02